Van Aert bo v prihodnji sezoni napadal tudi etapne dirke

Wout van Aert je v letošnji sezoni dokazal, da spada med najbolj kompletne kolesarje sveta. Izjemen je na enodnevnih klasikah, predvsem ko te zapeljejo z asfalta. Odličen je v šprintih, na Dirki po Franciji pa je pokazal, da mu tudi vzponi niso tuji.

V prihodnji sezoni želi Belgijec razširiti svoj nabor dirk, na katerih bi konkuriral za končno zmago. V svoj arzenal želi dodati predvsem etapne dirke, ki se jih je do sedaj udeleževal le izjemoma. Zaveda se, da naskok na zmago na tritedenski dirki ni realen, medtem ko prvo mesto na enotedenskih dirkah ni izven dosega.

»Sprva bi rad zasijal na Tirreno-Adriatico, Kriteriju Dauphine ali Dirki po Švici. Na krajših dirkah je to mogoče, predvsem na takih, ki vsebujejo vožnjo na čas, kot je Tirreno-Adriatico. V letu 2021 bi se rad preizkusil v boju za skupno zmago, nato pa se posvetil razgibanim spomenikom, kot sta Liege-Bastogne-Liege in Dirka po Lombardiji,« je načrte razkril 26-letnik.

Van Aert zatrjuje, da je njegov glavni cilj v prihodnosti razširiti spisek uspehov na klasikah. A hkrati ne izključuje možnosti, da bi se nekoč preobrazil v kolesarja za tritedenske dirke. »A do tja je še dolga pot,« umirja pričakovanja navijačev.

Najboljši kolesar enodnevnih dirk v letošnji sezoni ima za seboj izjemno leto. V drugem delu sezone je na svoj račun zbral šest zmag. Začel je s težko pričakovano zmago na Strade Bianche, teden dni kasneje pa je osvojil še svoj prvi spomenik Milano-San Remo. Do etapne zmage je prišel na Kriteriju Dauphine, dvakrat pa je bil najboljši na Dirki po Franciji. Sezono je kronal še z naslovom državnega prvaka v vožnji na čas.

Uspehi, ki jih je dosegel 26-letnik, so še toliko bolj impresivni, če vemo, da je v lanski sezoni utrpel hudo stegenske mišice. Ta ga je za nekaj mesecev oddaljila od kolesa, prestati je moral izjemno dolgo rehabilitacijo, a se kljub temu, skoraj čudežno, uspel vrniti na še višji nivo, kot ga je prikazal v letu 2019.

»Ko si prilepljen na bolniško posteljo, nato pa še en mesec na sedežno garnituro, ugotoviš, kako zabavno je kolesarjenje,« je povedal Van Aert, ki na poškodbo ne želi gledati le iz slabe perspektive. »Včasih nisem mislil tega, bilo mi je samoumevno. Sedaj med kolesarjenjem velikokrat razmišljam, kako vesel sem, da sem kolesar

V prihodnji sezoni bomo priča številnim bojem med Van Aertom in njegovim glavnim tekmecem Mathieuom van der Poelom. Ciklokrosaški dvojec se je udaril že letos na Dirki po Flandriji, ki je pripadla Nizozemcu. Van Aert si tega ne žene k srcu, pač pa želi tudi na drugo mesto gledati z navdušenjem.

»Lani sem dosegel veliko podobnih rezultatov, kot jih je na največjih dirkah v preteklosti dosegel Mathieu. Na to sem zelo ponosen. Tudi če me premaga, kot me je na Dirki po Flandriji, sem še vedno drugi najboljši na svetu. Tudi to ni slabo.«

Prejšnji članekKonec tedna lahko kolesarite z Rigobertom Uranom
Naslednji članekKVIZ: Zmagovalci dirk v letu 2020