Wout Van Aert junak sprinta v San Remu

Wout Van Aert
Wout Van Aert

Wout Van Aert je v ciljnem sprintu, v katerem je za nekaj centimetrov ugnal Juliana Alaphilippa, prišel do zmage na prvi klasiki sezone od Milana do Sanrema. Oba Slovenca na dirki sta bila blizu najboljšima, a se v boj za zmago nista uspela vmešati. Matej Mohorič je bil deseti, Tadej Pogačar pa dvanajsti.

Razpletati se je začelo približno šest kilometrov pred koncem, ko je na zadnjem vzponu napadel Julian Alaphilippe. Uspel mu je slediti zgolj Wout Van Aert, ki pa je na vrh vzopna pripeljal s približno petimi sekundami zaostanka. A Belgijec se je na spustu z vratolomno vožnjo uspel vrniti.

Da bo o zmagi odločal francosko-belgijski dvoboj, je bilo jasno približno dva kilometra pred ciljem, ko je glavnina na ravninskem delu zaostajala za dobrih deset sekund. Ta zaostanek se je do konca sicer zmanjšal, saj nihče od vodilnih ni želel voziti prvi, a vseeno ne Van Aert ne Alaphilippa nista tako taktizirala, da bi ju zasledovalci še lahko ujeli.

Na koncu je odločal ciljni sprint, v katerem je Francoz napadel prvi, na koncu pa je bil 25-letni član Jumba Visme tisti, ki je v cilju dvignil roke. Tretji je bil Avstralec Michael Matthews z dvema sekundama zaostanka. Toliko sta zaostala tudi oba Slovenca. Eden od prvih favoritov za zmago Peter Sagan je bil četrti.

Junak prve klasike sezone, ki je pred tednom dni slavil na dirki Strade Bianche, je po 298 kilometrov dolgi vožnji povedal: “Izjemno sem vesel. Ne morem verjeti, da sem dobil dve veliki dirki v nizu. Nimam besed. Res izjemen začetek sezone. Noro bi bilo, če bi šlo tako naprej še v nadaljevanju.”

Prejšnji članekVIDEO: Roglič v slogu najboljših šprinterjev do etapne zmage
Naslednji članekVIDEO: Bernal zlomljen, Roglič zmagovalec Tour de l’Aina