Van Aertu etapna zmaga, Yates po neumnosti Alaphilippa do rumene majice

Wout Van Aert
Wout Van Aert je veliki junak pete etape. Foto: Twitter

Peta etapa letošnje izvedbe dirke po Franciji se je pričakovano odločala v ciljnem sprintu, v katerem je bil najhitrejši ekipni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo Vismi Wout Van Aert. Prvi slovenski as se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, saj si je dotlej vodilni Julian Alaphilippe privoščil veliko neumnost, zaradi katere je dobil 20 sekund pribitka. Novi vodilni je Adam Yates.

Etapa od Gapa do Privasa v dolžini 183 kilometrov je ponudila dva vzpona četrte kategorije, ki pa večje selekcije nista naredila. Pred začetkom se je sicer pričakovalo, da bomo spremljali poizkuse ubežnikov, ki pa jih je glavnina že na samem začetku uspela izničiti.

Odločitev o zmagovalcu smo tako videli v zadnjih metrih. Odlično formo je z novo zmago potrdil Belgijec Wout Van Aert, ki je pred začetkom Toura slavil na prestižnih enodnevnih dirkah Strade Bianche in Milano–San Remo. Drugi je bil Nizozemec Cees Bol, tretji pa Irec Sam Bennet, ki je z dobljenim letečim ciljem prevzel zeleno majico, ki jo je nosil tokrat četrti Peter Sagan

V boju za zmago je bil do zadnjega tudi naš najboljši sprinter Luka Mezgec, ki je končal kot šesti. V času zmagovalca pa so v cilj pripeljali še štirje Slovenci, in sicer Primož Roglič, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in Jan Polanc

Julian Alaphilippe je izgubil rumeno majico, potem ko si je 17 kilometrov pred ciljem privoščil veliko neumnost, ki ga je stala 20 sekund. Posnetek francoske televizije je namreč pokazal, da je prvi domači up za končni uspeh s strani vzel pijačo, kar je v zadnjih 20 kilometrih prepovedano. 

Novi vodilni je tako Adam Yates, sledita pa mu slovenska asa Roglič in Pogačar s tremi oziroma sedmimi sekundami zaostanka. Slednji je obenem ohranil belo majico za najboljšega mladega kolesarja in ima pred drugim Eganom Bernalom šest sekund naskoka.

Prejšnji članekSvetovno prvenstvo v bližini Slovenije, gostila ga bo Imola
Naslednji članekPrimož Roglič gre danes po rumeno majico