VIDEO: Majica vodilnega že prvi dan Jumbo-Vismi

Wout van Aert je zmagovalec prve etape Kriterija Dofineja. Član Jumbo-Visme je bil v hribovitem šprintu močnejši od vse konkurence in si privozil še tretjo zmago v dveh tednih. Glavnina je v cilj prišla skupaj, Primož Roglič in Tadej Pogačar sta končala v času zmagovalca.

Pet ur in pol dirkanja je kolesarje že prvi dan privedlo na skrajni rob moči. Po dolgem begu Michaela Schära (CCC), ki je bil ujet 16 kilometrov pred ciljem, se je glavnina zadnjega vzpona lotila skupaj. Na njem je tempo narekovala Jumbo-Visma, ki še naprej dokazuje, da ima najmočnejšo ekipo.

Večino dela je na klancu opravil Robert Gesink, ki je odlično varoval Primoža Rogliča in s hudim tempom preprečeval poskuse napadov. Te smo prvič videli 3 kilometre do cilja, ko je Nizozemec popustil in vodenje glavnine prepustil Seppu Kussu. Najprej je napadel Rigoberto Uran (EF Pro Cycling), za njim se je prvi pognal Primož Roglič in s seboj potegnil večino kandidatov za končno zmago. Kolumbijec je bil kmalu ujet in peloton je bil zopet skupaj. Nato sta srečo poskušala še Pierre Latour (Ag2r LA Mondiale) in Tiejs Benoot (Sunweb), a bila prav tako pripeljana v glavnino nekaj metrov kasneje.

Dober kilometer do cilja je postalo jasno, da bo o zmagovalcu odločal šprint. Cesta se je v zaključnih metrih strmo vzpenjala, v ospredju smo pričakovali eksplozivne hribolazce, predvsem Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step), a Francoz danes očitno ni imel pravih nog. Jih pa zato ima že nekaj časa Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je se je v zaključku izstrelil iz glavnine in prvi prečkal ciljno črto.

Belgijca so v preteklosti mnogi smatrali za šprinterja, ki zdrži tudi lažje vzpone, a 25-letnik v zadnjih tednih dokazuje, da je mnogo več kot le to. Brez težav drži tempo glavnine tudi na težjih vzponih in kaže, da bo na Dirki po Franciji še eden izmed ključnih pomočnikov Rogliča.

V skupini kolesarjev, ki je ciljno črto prečkala skupaj, sta bila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Prvi je zasedel 9. mesto, medtem ko je bil mlajši Pogačar na koncu odličen peti.

Prejšnji članekOgrevanje za Dirko po Franciji se začenja
Naslednji članekURADNO: Svetovno prvenstvo v Švici odpovedano