Van Aertovo odrešenje na toskanskih cestah

Tretje mesto, tretje mesto in končno zmaga. Pravijo, da gre v tretje rado in Woutu van Aertu je prav v tretje uspelo pridi do premierne zmage na dirki Strade Bianche. Mladi Belgijec je že v preteklih letih veljal za enega glavnega favoritov na belih cestah Toskane, a vselej pogorel.

Član Jumbo-Visme je danes pokazal, zakaj ga mnogi vselej uvrščajo med favorite, ko trasa zapelje z asfalta. Trikratni svetovni prvak v ciklokrosu se namreč odlično znajde tudi na terenu izven asfaltiranih cest. 63 kilometrov makadama mu ni predstavljalo večjih težav, a glavno prednost si je priboril 13 kilometrov pred ciljem, ko je napadel glavnino.

Van Aert je nato sam bežal vse do Siene, kjer se dirka tradicionalno zaključi. Tudi zadnji vzpon do glavnega trga Piazze del Campo, ki je v preteklosti strl že največja kolesarska imena, mu ni predstavljal večjih težav. Na prazen trg je zapeljal sam, s 30 sekundami prednosti pred Davidom Formolom, ki si je privozil drugo mesto in še dvema sekundama več pred tretjeuvrščenim Maxom Schachmannom.

»V dirko sem se zaljubil pred dvema letoma in moj cilj je bil zmaga. Imam 25 let in cilj je izpolnjen. Zares sem vesel,« je po dirki povedal Van Aert. »Danes je bil dolg dan trpljenja in nihče se ni počutil dobro. Vročina je bila uničujoča, a sam sem se zelo osredotočal na hidracijo in hlajenje. Na koncu mi je ostalo nekaj moči.«

V cilju le dva Slovenca

Na štartu današnje preizkušnje je stalo šest Slovencev. Stavnice so največ možnosti za končni uspeh pripisovale Tadeju Pogačarju in Mateju Mohoriču. Prav omenjena kolesarja sta kot edina Slovenca uspešno končala dirko. Pogačar je osvojil 13. mesto z zaostankom 10 minut in treh sekund. Mohorič je končal šest mest nižje, zaostal je 10 minut in 30 sekund.

Grega Bole, Domen Novak, Jan Tratnik in Jan Polanc so v spremljevalna vozila sedli že pred ciljno črto. Visoka temperatura, prah in makadam so iz naših kolesarjev izželi do zadnjega atoma moči.

»Že od štarta sem čutil močan vpliv vročine. Po makadamskih odsekih je bilo zaradi prahu in peska res težko dihati,« je na svojem Facebook profilu zapisal Tratnik, ki je stik z glavnino izgubil zaradi počene zračnice. »Na enem od teh odsekov sem dobil defekt, tako da sem izgubil res veliko časa, da sem menjal prednjo zračnico. Skušal sem nazaj uloviti glavnino, vendar je bilo nemogoče. Ko sem se vozil med spremljevalnimi avtomobili, se ni videlo niti 2 metra naprej. Vmes sem še zapeljal s ceste in izgubil še nekaj dodatnih sekund. Glavnine ni bilo mogoče uloviti, saj je bila vožnja med avtomobili res nevarna

Do uvrstitve le 42 kolesarjev

O težavnosti današnje dirke poroča tudi podatek, da je do uradne uvrstitve prišlo le 42 kolesarjev. Na progo se je podalo 168 kolesarjev, po poti jih je 118 odstopilo. Osmerica kolesarjev je sicer uspešno pripeljala v cilj, a je njihov čas presegal časovno omejitev.

Orožje so položili mnogi zvezdniki, tudi nekateri, ki smo jih pričakovali v ospredju. Ob svojem imenu imajo kratico DNF (did not finish; ni končal, op. a.) zapisano Peter Sagan, Oliver Naesen, Jasper De Buyst, Vincenzo Nibali in Dylan Teuns.

Van Vleutenova ostaja nepremagljiva

Žensko izvedbo dirke je (pričakovano) dobila Annemiek Van Vleuten. Nizozemka pri 37. letih kolesari kot v najboljših letih. V letošnji sezoni je slavila na vseh petih dirkah, na katerih je nastopila.

Van Vleutenova je, podobno kot Van Aert, v cilj prišla osamljena. Nizozemka je na predzadnjem makadamskem odseku premostila iz pelotona do ubežnic, nato pa nadaljevala s samostojnim napadom. Nobena izmed ubežne skupine ji ni uspela slediti, tako da je članica Mitchelton-Scotta v zadnjih kilometrih mirno odkolesarila do cilja.

Velik uspeh slavi tudi slovensko-italijanska ekipa ALE BTC Ljubljana. Mavi Garcia je namreč sodelovala v 45 kilometrov dolgem begu in si na koncu privozila drugo mesto. Edina slovenska predstavnica na dirki je bila Eugenia Bujak, ki je končala na 14. mestu.

Prejšnji članekSosi etapa, Evenepoelu dirka Kolumbijec
Naslednji članekKraja koles pred dirko Strade Bianche