Van der Poel do prvega spomenika, Alaphilippe zlomil zapestje

V Belgiji se je odvil še zadnji spomenik letošnje sezone Dirka po Flandriji. Na njej je slavil Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je v ciljnem šprintu prehitel Wouta van Aerta. Z grdim padcem je sezono končal Julian Alaphilippe, ki si je zlomil zapestje.

Pred današnjo dirko je vloga glavnih favoritov pripadla Van der Poelu, Van Aert in Alaphilippu. Trojica ni razočarala, 39 kilometrov do cilja je napadel Alaphilippe, sledil mu je Van der Poel, obema pa se je z zamikom pridružil še Van Aert.

Trojica je skupaj povečevala razdaljo do glavnine in si uspela privoziti nekaj sekund prednosti, a skupinica je kmalu izgubila enega člana. Alaphilippe je 35 kilometrov do konca vozil na tretjem položaju v skupini in ni videl motorista, ki se je ustavil ob cesti. Z ramo je zadel v njegov zadek, izgubil ravnotežje in poletel preko krmila. Francoz je nato v bolečinah obležal na tleh, utrpel je namreč zlom zapestja.

Dvojica v ospredju je sama nadaljevala proti cilju in v zaključne kilometre prišla 10 sekund pred zasledovalno skupinico 14 kolesarjev. Van der Poel in Van Aert sta tako med seboj obračunala za zmago. Več moči je premogel Nizozemec, ki je ciljno črto prečkal nekaj centimetrov pred Van Aertom. Belgijec je sicer zmanjševal razdaljo do Van der Poela, a mu je za zmago zmanjkalo nekaj metrov ceste. Šprint zasledovalne skupine je zmagal Alexander Kristoff.

Zadnji kilometer dirke.

»Sem brez besed. Do konca nisem vedel, kdo bo boljši, ponavadi vem, kdo je bil prvi, a danes sem bil preveč utrujen, da bi vedel. Vedel sem, da dlje kot bova čakala s šprintom, v večji prednosti bom. Glede na to, da je Wout skočil pozno, je pomenilo, da je bil tudi on na smrt utrujen,« je po dirki povedal zmagovalec.

Dobro je danes nastopil tudi Luka Mezgec, ki je dolgo držal tempo v ospredju, a nato moral spustiti čelo dirke. V cilj je prišel s četrto skupino kolesarjev, ki je zaostala 2:41. Mezgec je dirko končal na 23. mestu. Drugi Slovenec na dirki Luka Pibernik ni prišel do cilja.

Prejšnji članekPred kolesarji še zadnji spomenik sezone – Dirka po Flandriji
Naslednji članekGeoghegan Hart presenetil konkurente, Almeida preživel še en dan