Kolesarska tržnica živa kot že dolgo ne

Mnoge ekipe so s podpisi pogodb čakale prvi prosti dan po ponovnem zagonu svetovne serije. Danes je le prišel na vrsto in novice o prestopih kolesarjev v javnost prihajajo kot po tekočem traku.

Van Avermaet tudi uradno v Francijo

Pred nekaj tedni je dal Greg Van Avermaet svojemu agentu zeleno luč za iskanje novega kluba. Kot se je ugibalo že od začetka, je Belgijec danes le podpisal triletno pogodbo s francosko ekipo AG2R La Mondiale, oziroma AG2R Citroen, pod katerim imenom bo ekipa znana od prihodnje sezone dalje.

Van Avermaet pri 35. letih očitno še ne razmišlja o zaključku kariere. Zakaj tudi bi, Belgijec je aktualni olimpijski prvak, na enodnevnih klasikah velja za enega glavnih favoritov, svojo moč pa dokazuje tudi z lovom na etapne zmage Grand Tourov.

»Vesel sem in motiviran za začetek nove pustolovščine,« je ob prestopu povedal 43-kratni udeleženec kolesarskih spomenikov. »Možnost sodelovanja z Oliverjem Naesenom, s ciljem zmagati na klasikah, je še posebej vznemirljiva. Moj cilj je vedno enak: zmagati dirke kot sta Dirka po Flandriji ali Paris-Roubaix, etapne zmage na Dirki po Franciji in nošenje rumene majice, kolikor dolgo se da

Belgijec pa ni edini, ki bo okrepil vrste AG2R-ja. Pred dnevi sta se ekipi že pridružila dva specialista za klasike, danes pa je ob Van Avermaetu triletno zvestobo ekipi obljubil tudi Michael Schär. Švicarski reprezentant pri 33-letih, tako kot Van Avermaet, prihaja iz vrst CCC-ja, ki vse bolj spominja na potapljajočo se barko.

Schär po kolesarski kvalifikaciji prav tako spada med specialiste za enodnevne klasike, a se z večjimi uspehi zaenkrat še ne more pohvaliti. Tudi v francoskem moštvu bo njegova prvotna vloga pomoč Van Avermaetu in Naesnu.

Roman Bardet novo sredino našel v Sunwebu

Vse bolj v klasike osredotočeno ekipo AG2R-ja zapušča njen dosedanji glavni zvezdnik Romain Bardet. Francoz, ki mu je bila ekipa v preteklih letih povsem podrejena, visokih pričakovanj ni izpolnil in vodilnim možem je pošlo potrpljenje. V novem ustroju ekipe zanj ni prostora, zato je moral prihodnost iskati drugje.

Našel jo je v Sunwebu, s katerim je sklenil dveletno pogodbo. Tako kot je bil vajen do sedaj, bo tudi v nemški ekipi njen prvi zvezdnik. Ekipo po sezoni namreč zapuščata Wilco Kelderman in Sam Oomen, ki bi mu lahko konkurirala za mesto kapetana na etapnih dirkah.

Največje uspehe je Francoz nizal pred dobrimi štirimi leti, ko je na Dirki po Franciji leta 2016 zasedel drugo mesto, sezono kasneje pa si privozil še tretjo stopničko. Lani je na francoski pentlji prišel do svoje prve majice. Osvojil je pikčasto za najboljšega kolesarja v gorah, a mnenje javnosti je bilo, da si tega naslova še zdaleč ni zaslužil. A mnenje javnosti gor ali dol, pikčasta majica je za zmeraj njegov.

Israel Start-Up Nation se ne ustavlja

Z naskokom najbolj aktivno moštvo na kolesarski tržnici je Israel Start-Up Nation. Novopečena ekipa World Toura se krepi iz dneva v dan, center vsakega prestopa pa je prihod Chrisa Frooma. Izraelci želijo okoli Britanca zgraditi kar se da močno moštvo in to jim uspeva zelo dobro. Pred dnevi sta se ekipi pridružila Daryl Impey in Carl Fredrik Hagen, danes pa so pri Israel Start-Up Nationu naznanili prihod nove dvojice.

To sta Patrick Bevin, ki prihaja iz vrst CCC-ja, in mladi talent Sebastian Berwick, ki bo v prihodnji sezoni prvič vozil za ekipo World Toura. Bevin velja za dobrega kronometrista, zaradi česar je bil v prvi vrsti pripeljan v moštvo. Tritedenske dirke, katere bo naskakoval Froome, so se v preteklosti že odločale na kronometrih. Moštvenih voženj na čas je na Grand Tourih iz leta v leto manj, a ekipe še vedno nekaj pozornosti namenjajo tudi tej disciplini.

Na drugi strani Berwick kaže talent v vožnji navkreber. Komaj 20-letni Avstralec bo v prvih sezonah skušal svoj talent razvijati še naprej. Da imaš v začetku kariere za mentorja Chrisa Frooma je svojevrsten privilegij in prav ta leta skupnega tekmovanja s štirikratnim zmagovalcem Dirke po Franciji, bi lahko Berwicku močno pomagala v nadaljevanju kariere.

Prva okrepitev tudi pri Movistarju

Movistar je pred letošnjo sezono izgubil številne dobre kolesarje. Modri dres španskega moštva so slekli Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Richard Carapaz (Ineos) in Mikel Landa (Bahrain-McLaren). Luknjo so pri Movisarju zakrpali le delno s prihodom Enrica Masa.

V prihodnjo sezono Movistar očitno vstopa odločneje. V svoje vrste so namreč zvabili Ivana Garcio Cortino, ki letos nastopa za Bahrain-McLaren. Španec sicer ni kolesar, ki bi naskakoval skupne zmage etapnih dirk, saj se najbolje znajde v šprintih in enodnevnih dirkah.

Letos je 24-letni Španec že pokazal svoj talent, na dirki Paris-Nica je osvojil tretjo etapo in tako prišel do največjega uspeha kariere.

Prejšnji članekMezgec do majice najboljšega po točkah na Dirki po Poljski
Naslednji članekTour de l’Ain: Kaj smo se naučili?