Polanc: »Ni mi težko pomagati Pogačarju«

UAE Emirates poleg Bahrain McLarena velja za eno najbolj slovenskih ekip World Toura. V njej se je v zvezdnika razvil Tadej Pogačar, ki ima ob sebi še rojaka Jana Polanca. Oba lahko računata tudi na nasvete slovenskega selektorja Andreja Hauptmana, ki pri arabski ekipi opravlja vlogo športnega direktorja.

Karanteno preživljal v Kranju

Polanc je v na začetku letošnje sezone vozil na dveh dirkah – Volta Algarve in Dirki po Valencii. V času sprejetja ukrepov in zapor državnih mej je bil, za razliko od Pogačarja, doma v Kranju, kjer je preživel celotno karanteno.

V domači občini je redno treniral zunaj, le teden dni je bil ujet med štirimi stenami na trenažerju. Ta mu ne odgovarja, saj kilometre veliko raje nabira v naravi. “Moral sem se znajti v okviru svoje občine, a z izjemo enega tedna, ki sem ga preživel na trenažerju, je bilo kolo moj zvesti spremljevalec. Moral sem izpustiti treninge na priljubljenih klancih kot so Vršič, Krvavec in Lubnik, a sem se znašel. Trenažerja ne maram najbolj, pa tudi ekipa nam je zaradi sponzorstva odsvetovala nastope na virtualnih dirkah,« je za STA povedal Polanc.

Kot je omenil Kranjčan, je ekipa UAE Emirates kot edina izpustila prav vse virtualne dirke, vendar Polanc pravi, da to ni vplivalo na njegov trening. »Zase lahko rečem, da sem v tem nesrečnem času nekaj izgubil, pridobil kilogram ali dva, a to ni nič dramatičnega. Za začetek sezone bom pripravljen.«

»Plačan sem, da pomagam kapetanu«

Polanc je spregovoril tudi o svoji vlogi v moštvu, hierarhiji kolesarjev in načrtih za nadaljevanje sezone. Tadej Pogačar je, po besedah 28-letnika, prvi zvezdnik ekipe. Presegel je že Fabia Aruja in Ruia Costo, kar pomeni, da se bo načrt ekipe oblikoval okoli našega mladega asa. A še pred lansko sezono je bil Pogačar neznanec v kolesarskih krogih, tudi Polanc je o njem vedel bore malo.

Polanc o Pogačarju pred njegovim prihodom v ekipo ni vedel veliko. Danes sta prava prijatelja. vir: Twitter

»Odlično smo se ujeli, tudi midva s Tadejem. Ko je lani prišel v ekipo, se nisva najbolj poznala, saj je vendarle kar nekaj let mlajši od mene. A iz dneva v dan sva se zbliževala, tako v športnem kot osebnem pogledu. Zdaj lahko rečem, da sva prava prijatelja, kar je v kolesarstvu zelo pomembno. Od koga bi on lahko računal na največjo pomoč, če ne od rojaka in prijatelja. Najin odnos se bo zagotovo poznal tudi na rezultatih.«

Da je v ekipi zato, da pomaga kapetanu, ga ne moti. Lastne ambicije redno postavlja ob stran v dobro (boljših) moštvenih kolegov. Računa, da tudi letos na Touru, kjer naj bi pomagal Pogačarju, ne bo veliko možnosti za napade na etapno zmago, a če se mlajšemu kolegu kaj zalomi, bi najverjetneje dobil proste roke.

»Ogledal sem si koledar, urnik je natrpan, dirke se bodo prekrivale, a upam, da se naši načrti ne bodo dosti spremenili. Predvsem si s Tadejem želiva na Tour, na katerem bo vse podrejeno njemu. Če bo šlo po načrtih, najbrž za osebno promocijo ne bom imel možnosti, če pa bi se kaj zalomilo v zvezi s Tadejem, pa računam, da bi se boril za kakšno etapno zmago

Status tujca v ekipi je Pogačar že izgubil

Če so Pogačarja v prvi sezoni zaradi nacionalnosti še gledali nekoliko postrani, je to v lanski sezoni povsem odpravil. Polanc pravi, da je Pogačar sedaj povsem enakovreden član ekipe, med kolegi si je priboril spoštovanje in zavzel položaj najboljšega moža ekipe. O tem, da bi ‘Pogiju’ pomagali tudi drugi zvezdniki arabske ekipe Polanc ne dvomi, saj so vsi sprejeli, da je boljši od njih.

Polanc priznava, da je s prihodom in uspehi Pogačarja tudi sam pridobil na veljavi v ekipi. Prav tako pa so slovenski uspehi poskrbeli, da so slovenski kolesarji postali spoštovani tekmeci, nenazadnje je lanska sezona pokazala, da se na sončni strani Alp kalijo vrhunski kolesarji.

»Najin odnos je velik plus, a menim, da mu bodo pomagali tudi drugi. On je trenutno številka ena v ekipi, menim, da je boljši od Aruja in Coste, o njegovi nacionalnosti nihče več ne razmišlja. Z njim pa sem tudi jaz pridobil na veljavi, čeprav so tudi mene pred leti odlično sprejeli. Naši uspehi so le pripomogli, da smo v svetu kolesarstva spoštovani tekmeci.«

Orisi koledarja so, a še nič dokončnega

Polanc se bo letos najverjetneje še drugič v karieri podal na Vuelto. vir: Twitter

UAE Emirates naj bi se julija dobili v Sestrieru in zarisali načrt za nadaljevanje sezone, a glede na trenutno situacijo pri naših zahodnih sosedih, bo to težko izvedljivo. Slovenski del moštva se je sicer pred dnevi sestal in na krajšem treningu ocenil trenutno pripravljenost.

Koledarja dirk kolesarji ekipe tako zaenkrat še nimajo, a Polanc približno sluti, kaj ga čaka. Poleg Toura naj bi se podal tudi v Španijo na Vuelto, čeprav si sam želi več nastopov na enodnevnih dirkah.

»Več bi si želel nastopati tudi na klasikah, a očitno ekipa meni, da lahko več dam na etapnih dirkah. Tako bom najbrž letos šel tudi na Vuelto. Z ekipo se o novih načrtih še nismo pogovarjali, potrebnega časa za preučitev novega koledarja še ni bilo,« je svoje želje razkril Gorenjec, ki se veseli skupnih priprav ekipe. »Vsekakor bodo skupne priprave zelo dobro dele, da pridemo na pravo raven. Tako kot so dobro dele zimske priprave v Sierri Nevadi

Finančni udarec poletel mimo Slovencev

Koronavirus in posledična prekinitev sezone je mnoge kolesarske ekipe porinila na rob preživetja. Denarne težave so doživljale predvsem tiste ekipe, katerih glavne sponzorje je kriza najmočneje prizadela. Tako je poljski CCC prepolovil plače kolesarjem in odpustil dobršen del osebja.

Na srečo slovenskih kolesarjev so njihove ekipe sponzorirane s strani podjetji, ki krize pravzaprav niso čutile. Arabski emirati in Bahrain slovijo po milijonih, ki jih prinese črpanje nafte. To se je nemoteno nadaljevalo tudi v preteklih mesecih, zaradi česar pritok sponzorskega denarja ekipama ni bil prekinjen.

Tudi Jumbo-Visma Primoža Rogliča finančnih težav ni zasledila. Veriga živilskih trgovin Jumbo je v času karantene delovala ne moteno, enako velja tudi za drugega sponzorja Vismo, ki skrbi za računalniške storitve v oblaku.

Prejšnji članekRoglič pred Tourom na dve etapni dirki
Naslednji članekNaesen za AG2R do leta 2023