Vuelta izpušča tudi Portugalsko

Zadnji grand tour sezone še naprej doživlja spremembe. Vuelta bi morala letos poleg matične Španije obiskati še tri druge države, a se po odpovedi nizozemskega štarta sedaj od dirke poslavlja še Portugalska. Ta bi morala gostiti dve etapi.

Koronavirus še naprej udarja po športnih prireditvah. Vse bolj se zdi, da se bo že tako premešan koledar dirk še naprej spreminjal. Največje spremembe doživlja prav Vuelta. Ta je pred dnevi ostala brez uvodnih treh etap in bo tako skrajšana na le 18 dni dirkanja, sedaj pa so organizatorji sporočili, da do spremembe prihaja tudi na 15. in 16. etapi.

Tri etape pred ciljem bi morali kolesarji prečkati špansko-portugalsko mejo in se v Portu udariti za etapno zmago. Naslednji dan naj bi se iz Viseua odpravili nazaj v Španijo, kjer bi se dva dni kasneje dirka tudi končala.

»V situaciji v kateri živimo, moramo biti prilagodljivi in pripravljeni sprejemati takšne odločitve in spremembe,« je povedal direktor Vuelte Javier Guillen.

Javier Guillen je na čelu Vuelte od leta 2008.
Javier Guillen je na čelu Vuelte od leta 2008. vir: Twitter

Za razliko od nizozemskega trojčka etap bosta portugalski etapi v celoti nadomeščeni na španskih tleh. Po poročanju direktorja dirke naj bi bila trasa že določena, tudi dogovor z mesti, skozi katera bi dirka potekala, je že sklenjen, vendar bo morala javnost na uradno objavo počakati, dokler ne bo prišlo do uradnega podpisa pogodbe.

»Vse ostalo ostaja enako,« javnost miri Guillen. »Ne načrtujemo nobenih drugih sprememb na 18 etapah, ki bodo sestavljale letošnjo Vuelto.«

Tourmalet ostaja v programu

Dirka po Španiji bo vseeno prešla teritorij domovine. Karavana se bo v šesti etapi preselila v Francijo. Tam bomo priča eni najbolj zanimivih etap, saj se bodo kolesarji spopadli s kar dvema vzponoma najvišje kategorije. Najprej jih čaka prelaz Aubisque, dirkanje tega dne pa se bo končalo na vrhu legendarnega Tourmaleta.

Šesta etapa Vuelte bo tudi ena izmed gradnikov ‘super nedelje’. 25. oktobra se bodo namreč odvili kar trije veliki kolesarski dogodki. Poleg etape s ciljem na Tourmaletu, se bo ta dan končal italijanski Giro, v Franciji pa bo potekala klasika Paris-Roubaix.

Prejšnji članekBernal: »Ne bom se žrtvoval za Frooma in Thomasa.«
Naslednji članekNibali: »Pogrešam Giro«