Člani CCC-ja prve žrtve finančnega udarca virusa

Finančna kriza, v kateri se je znašel poljski prodajalec obutve CCC, glavni sponzor istoimenske kolesarske ekipe, že ima prve posledice. Predsednik ekipe Jim Ochowicz pravi, da so ukrepi nujni, če ekipa v prihodnjem letu še želi tekmovati.

Poljska ekipa je prva, ki je v času, odkar ni dirkanja posegla po ekstremnih ukrepih. Pred dnevi je podjetje CCC oznanilo, da razmišlja o prenehanju sponzorstva kolesarske ekipe, saj mora zaradi praktično neobstoječega poslovanja v zadnjih tednih zmanjševati stroške. Po besedah predstavnika podjetja bi bilo nepošteno, da bi odpuščali zaposlene delavce v podjetju, po drugi strani pa ohranilo sponzorstvo ekipe.

Rešitev so našli z odpuščanjem drugje – v kolesarstvu. Tako je včeraj ekipa CCC odpustila večino podpornega osebja, medtem ko bodo kolesarji prejemali znižano plačo. Na ta način se bo ekipa obvarovala bankrota, tudi če/ko bo CCC zmanjšal sponzorska sredstva.

»Ta del poslovanja je izven našega nadzora. Vemo, da dirkanja ne bo vsaj do junija, situacija pa se stalno spreminja, zato trenutno lahko izvajamo le kratkoročne ukrepe. Zato, če želimo v prihodnjem letu še dirkati, smo bili primorani odpustiti večino osebja, ter močno znižati plače kolesarjev,« je povedal predsednik ekipe, ki upa, da bo po končanju krize zopet lahko ponudil službo odpuščenemu osebju. »Upam, da bomo takoj, ko se dirkanje nadaljuje, v položaju, da nazaj zaposlimo kar največje možno število osebja in nato ponovno ocenimo svoj proračun

Van Avermaet se z ukrepi strinja. vir: Twitter

O situaciji je spregovoril tudi prvi zvezdnik ekipe Greg Van Avermaet, ki bo na virtualni dirki po Flandriji zastopal CCC. Belgijec je pripravljen na zmanjšanje plače, saj se mu to zdi v tem času edina logična rešitev.

»Mislim, da je to (znižanje plače, op. p.) v tem času povsem normalno. Ker ne morem dirkati, svoje službe ne opravljam 100 %. Svojim sponzorjem moramo ostati zvesti in v časih krize stati za njimi v upanju, da iz situacije skupaj pridemo močnejši. Zame najpomembnejša stvar je, da se lahko po koncu virusa ponovno izkažejo in podaljšajo sponzorstvo.«

Nižanje plač tudi v drugih ekipah

Na nižanje plač pa niso obsojeni le pri ekipi CCC-ja, Astana je pred dnevi naznanila, da bo svojim kolesarjem plače znižala za 30 %, medtem ko naj bi člani ekipe Bahrain-McLarena, med katerimi je tudi lepo število Slovencev, prejemalo kar 70 % nižjo plačo. Tudi pri Lotto Soudalu naj bi prišlo do zategovanja pasu, a trenutna velikost znižanja plač še ni znana. So pa v belgijski ekipi že napovedali tudi odpuščanje osebja.

Prejšnji članekVelikodušna poteza kolesarja Astane
Naslednji članekSvet virtualnih dirk je odprt