V Kopru bomo dobili novega državnega prvaka na cestni dirki

Pred nami je še drugo dejanje državnega prvenstva. Tudi tokrat se bodo kolesarji za prestižni naslov borili v Kopru in njegovi okolici, že sedaj pa je jasno, da bomo imeli novega zmagovalca. Primož Roglič lanske zmage namreč ne bo branil.

Na obali je vse pripravljeno, da se po četrtkovi vožnji na čas, kjer je slavil Jan Tratnik, okrona še državnega prvaka na cestni dirki. Ob 14.00 se bo na 172 kilometrov dolgo progo podalo 53 kolesarjev kategorije Elite in U23.

Kolesarje čaka 10 krogov po okolici Kopra v dolžini 17,2 kilometra, v katerega je vključen tudi vzpon na Markovec (1,7 km; 5,2 %), ki je edini resen neravniniski del trase. Vsak krog bodo kolesarji morali premagati 165 višinskih metrov, večina jih bo jasno pridobljenih prav na Markovcu.

Trasa dopušča presenečenja

V primerjavi z lanskim letom bo konkurenca nekoliko okrnjena, nastop je odpovedal tudi aktualni državni prvak Primož Roglič, ki izkorišča še zadnje dni za pripravo na Dirko po Franciji. A kljub temu zmaga nikomur ne bo podarjena, na štartu je nekaj odmevnih imen, ki bodo krojila razplet dirke.

Lanski gorski zaključek je favoriziral Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, letos pa je trasa zarisana veliko bolj ravninsko in tako izrazitih favoritov ni. Tadej Pogačar (UAE Emirates) vseeno velja za kolesarja, ki ga bodo morali premagati, predvsem po zaslugi vzpona na Markovec, ki vrh doseže 3,5 kilometra pred ciljem in ponuja možnost za napad od daleč.

Veselje mlajšemu kolegu bodo danes skušali preprečiti predvsem njegovi tekmeci v ekipah World Toura. Če preživi napad na Markovcu, bo v zaključku zelo nevaren Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki zna biti hiter v šprinterskih zaključkih. Nato je tu še Mohoričev moštveni kolega Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je letos en naslov državnega prvaka že osvojil. Zdi se, da bo Tratnik, kljub temu da naj bi se na državnih prvenstvih vsak meril zase, nekoliko podrejen Mohoriču, ki ima več možnosti za zmago.

Matej Mohorič že ima naslov državnega prvaka, najboljši je bil leta 2018. (Vir: twitter)

Oba člana Bahrain Victoriousa bosta imela ob sebi še enega klubskega kolega. Domen Novak (Bahrain Victorious) je pred dvema letoma že oblekel majico državnega prvaka in letos bo skušal uspeh ponoviti. Po svojih kolesarskih danostih bi bil tudi zanj lahko primeren napad na Markovcu, a 25-letnik letos ni v tako dobri formi, kot jo je kazal v preteklosti.

Tudi Pogačar na cesti ne bo povsem osamljen, ob sebi bo namreč imel zvesto senco Jana Polanca (UAE Emirates), na katerega pa ne bo mogel računati na Dirki po Franciji. Polanc ima to smolo, da je Pogačar boljši na klanec, hkrati pa tudi hitrejši v šprintu, tako da si bo priložnost za lasten napad na zmago priboril le s težavo.

Izpostaviti je potrebno še nekaj imen, ki bodo danes upala, da se bo dirka končala s šprintom. V prvi vrsti to velja za Žigo Jermana (Androni Giocattoli-Sidermec), ki mora preživeti zadnji vzpon na Markovec in nato bo lahko v zaključku zelo nevaren. Podobno velja tudi za Davida Pera in Gašperja Katrašnika (oba Adria Mobil), ki sta lahko hitra v šprintih.

Za prenos bo poskrbljeno

Tudi tokrat si bomo gledalci lahko ogledali neposreden prenos dirke, ki ga bosta s komentatorskega mesta pospremila Tomaž Kovšca in Martin Hvastija. Prenos se bo začel ob 16.30, ko bodo kolesarji zavili v šesti krog. Dirko si lahko ogledate na tej povezavi.

Prejšnji članekPrimož Roglič skupaj z ekipo predstavlja nov dres
Naslednji članekPolicisti ustrelili voznika, ki je z avtomobilom med dirko zapeljal v skupino kolesarjev