Jan Polanc nepričakovano ostaja brez Toura

Pred včerajšnjim državnim prvenstvom v vožnji na čas je Jan Polanc izvedel, da letos ni bil izbran v osmerico ekipe, ki bo odpotovala na Dirko po Franciji. Nasprotno s pričakovanji bo Tadej Pogačar tam nastopal brez svojega najzvestejšega pomočnika.

Z vzponom kariere Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) se je vloga Jana Polanca (UAE Emirates) v moštvu nekoliko spremenila, a Kranjčan je to sprejemal brez težav. V zadnjih letih se je dokazal kot zanesljiv pomočnik na razgibanem terenu, ki je vselej vestno opravljal svoje naloge.

Lansko leto je bil eden glavnih mož ob prvi slovenski zmagi na Tour de Francu. Ob Pogačarju je vztrajal, ko je bilo to najbolj potrebno in mu omogočal, da je hranil prepotrebne moči.

Tudi zavoljo dobre vožnje v Franciji so pri UAE-ju Polancu ob koncu lanske sezone ponudili novo enoletno podaljšanje, ki ga je 29-letnik, kljub nekaterim drugim ponudbam, tudi sprejel. Tedaj mu je bilo obljubljeno, da bo ob Pogačarju vozil preko celotne sezone, tudi na francoski pentlji.

Jan Polanc in Tadej Pogačar sta razvila prijateljsko vez. (vir: twitter)

Razmerje moči se je v zadnjih tednih spremenilo. Jumbo-Visma, predvsem pa Ineos Grenadiersi so naznanili, v kako močnih postavah odhajajo v Francijo in UAE Emirati so se morali odzvati. Žal je zaradi tega zmanjkalo prostora za našega Polanca, ki je moral mesto prepustiti bolj gorsko usmerjenim pomočnikom.

Ravno danes sem izvedel, da letos ne bom na Touru. Ekipa se je tako odločila, čisto sprejemam njihovo odločitev. Bom pa na Vuelti, tako da se bom lahko bolje pripravil na Dirko po Španiji, kjer bom mogoče imel bolj proste roke. Nisem razočaran in se s tem več ne obremenjujem. Ekipa odloča, kdo gre, kar jaz sprejemam. Bom pa zato nekaj več časa doma,” je za RTV Slovenija povedal 29-letnik.

Jan Polanc torej francosko dirko menja s špansko preizkušnjo, kjer bo prav tako nastopal tudi Tadej Pogačar. V prvi vrsti bo ponovno podrejen mlajšemu rojaku, a morda se mu vseeno ponudi tudi kakšna priložnost za naskakovanje etapne zmage.

Prejšnji članekRohan Dennis tik pred prestopom k Jumbo-Vismi?
Naslednji članekPrimož Roglič skupaj z ekipo predstavlja nov dres