Jan Tratnik in Eugenia Bujak tretjič do naslova državnega prvaka v vožnji na čas

V Kopru smo dobili nova državna prvaka v elitni konkurenci moških in žensk. Med fanti je slavil Jan Tratnik, med dekleti pa Eugenia Bujak. Oba se laskavega naslova veselita že tretjič.

Na cestah v okolici Kopra se je danes odvilo državno prvenstvo v vožnji na čas. Vrhunec je doseglo v večernih urah, ko so se najprej pomerile članice, vse skupaj pa so zaključili še člani.

Pri moških je bila letos konkurenca nekoliko okrnjena glede na lansko leto, manjkal je tudi Primož Roglič, ki bi gotovo sodil v ožji krog favoritov. A kljub temu smo videli napet boj pri vrhu, kjer so se za naslov prvaka borili predvsem trije člani ekip World Tour, ki so danes prispeli na obalo.

Tadej Pogačar je branil lanski naslov, Jan Polanc je upal, da lahko preseneti, Jan Tratnik pa je odkrito naskakoval še tretjo krono. Po prvem krogu so bili vsi trije zelo blizu, vodil je Pogačar, ki je imel 5 sekund prednosti pred Tratnikom in še dodatnih pet pred Polancem.

A že drugi krog je razmerje moči povsem spremenil. Tratnik je skočil na vrh, Pogačar pa je začel počasi popuščati in zdrsnil na drugo mesto. V tretjem krogu je dokončno postalo jasno, da je Tratnik danes najmočnejši, v cilju je uspel premagati čas Polanca, nato pa se je začelo čakanje na glavnega izzivalca. A Pogačar danes ni imel svojega dne, v tretjem krogu je še dodatno popustil in v cilju zasedel tretje mesto, zaostal je tudi za Polancem.

Jan Tratnik je še tretjič postal državni prvak v svoji najljubši disciplini. (vir: twitter)

»Ne bi se sekiral, če bi bil kakšen kilometer manj, saj je bilo zadnjih 10 kilometrov kar težkih. A vsi smo imeli iste pogoje in vesel sem, da sem na koncu uspel zmagati,« je povedal zmagovalec.

Tratnik si je po letih 2015 in 2018 še tretjič oblekel majico državnega prvaka v disciplini, ki mu je najbližje. Prav ta uspeh bi lahko bil jeziček na tehtnici, ki bi mu prinesel nastop na olimpijskih igrah, kjer bo Slovenijo v vožnji na čas lahko zastopal le en kolesar.

Eugenia Bujak prepričljivo na vrh

Med dekleti si je še tretjič v karieri konkurenco pokorila Eugenia Bujak, ki je bila prepričljivo najboljša. Na 21-kilometrski trasi si je privozila kar minuto in tri sekunde prednosti pred drugouvrščeno klubsko kolegico Uršo Pintar, še dodatnih devet sekund prednosti pa je ustvarila do lanske zmagovalke Urške Žigart.

Bujakova je že lani pokazala, da ji kronometrske preizkušnje odgovarjajo. Na svetovnem prvenstvu v Imoli je zasedla 13. mesto, kar je bil daleč najboljši slovenski rezultat, na domačem državnem prvenstvu pa lani ni nastopila, saj ji trasa ni odgovarjala.

Na domače ceste se je torej vrnila v odličnem slogu in se na povsem ravninski trasi odcepila od tekmic. Danes je bila v povsem svojem razredu in se zasluženo veseli prestižne zmage.

Prejšnji članekDRŽAVNO PRVENSTVO V VOŽNJI NA ČAS: Štartni časi
Naslednji članekNa obraz Fabia Jakobsena se po operaciji vrača nasmešek