Roglič: »Bolje biti nekaj sekund spredaj, kot loviti zaostanek.«

Po včerajšnji odlični predstavi na vožnji na čas se je Primožu Rogliču odvalil velik kamen od srca. Pod pritiskom visokih pričakovanj ni popustil, opravil je zadano nalogo in zopet skočil v rdečo majico. Tudi njegov krik veselja tik po ciljni črti je zgovoren, včerajšnji dan je bil uspešen.

V intervjuju za slovenske medije po koncu etape je Roglič priznal, da tako strmega klanca, kot je bil včerajšnji, ni prevozil še nikoli. Če vemo, da je tri dni nazaj vozil na Angliru, enemu najtežjih klancev na svetu, potem si lahko predstavljamo, kako strmo je včeraj zares bilo.

»Klanec na koncu je bil zagotovo najtežji del celotne trase. Za ta del je potrebno prihraniti največ moči, saj bolj kot boš pritiskal, hitreje bo šlo. Res je zelo, zelo strm klanec,« je povedal zmagovalec edinega kronometra na dirki.

Na poti do četrte zmage se je 31-letnik, tako kot večina kolesarjev, odločil za menjavo kolesa. Za preskok na navadno kolo se je odločil šele zjutraj, ko si je sploh prvič ogledal traso. Takoj po etapi je ekipa prejela veliko pohval za zelo dobro izpeljano menjavo kolesa, med katero je Roglič morda celo prišel do etapne zmage. Naj spomnimo, da je na cilju vodstvo prevzel za vsega eno sekundo.

Želel bi si kakšno sekundo prednosti več

Roglič je z včerajšnjim razpletom zadovoljen, a prednost v skupnem seštevku še ni tako velika, da bi se lahko razglasil za skupnega zmagovalca. Kot sam večkrat poudarja, je potrebno dirko jemati dan po dan, česar se bo posluževal vse do Madrida.

»Vedno si želiš več in več,« je bil odgovor na vprašanje, kako je zadovoljen s prednostjo v skupnem seštevku. »Seveda je bolje biti nekaj sekund spredaj, kot loviti zaostanek. Moramo biti optimisti, ekipa deluje super, fantje so zbrani in motivirani. Gremo naprej, dan po dan.«

Na vzponu Carapazu naložil 28 sekund

Roglič je včeraj odlično razporedil moči preko celotne proge, predvsem pomembno je bilo, da je prihranil dovolj energije za zaključni vzpon. Na ravnini je prednost pred zasledovalci naraščala počasneje od pričakovanj, a kot se je izkazalo, so tam vsi vozili »na polno«. Na vzponu so jim nato pošle moči in prednost je začela naraščati.

»Na ravnini si ni privozil toliko prednosti, kot smo si želeli, a tam so vsi vozili do konca, je po koncu etape povedal šef Jumbo-Visme Frans Maassen.

Po pričakovanjih so se največje razlike naredile na vzponu. Na njem je Roglič kot edini lahko še nekaj dodal in tako začel močno povečevati prednosti. Podatki o času, potrebnem za vzpon, so zgovorni sami zase. Slovenski as je za zadnja slaba dva kilometra potreboval najmanj časa med vsemi kolesarji.

Do vrha je Roglič kolesaril 7 minut in 20 sekund, tri sekunde hitreje kot Enric Mas in David De la Cruz. Will Bartra, kateremu je Roglič tik pred nosom odnesel prvo profesionalno zmago, je potreboval osem sekund več, peti najhitrejši čas pa je imel včeraj odlični Hugh Carthy.

Najslabše med favoriti se je odrezal Richard Carapaz, ki je na ravninskem delu porabil preveč energije. Vzpon je odpeljal 28 sekund počasneje kot zmagovalec in več kot podvojil zaostanek, ki ga je nabral na ravnini.

Carapaz še ne meče puške v koruzo

Ekvadorec je po včerajšnjem kronometru vseeno lahko zadovoljen. Na preteklih kronometrih je znal zaostati tudi več in gledano skozi njegove oči je 49 sekund zaostanka za Rogličem uspeh. Zaostanek v skupnem seštevku ga še ne izločuje iz boja za zmago, česar je zelo vesel.

»Bil je zares zahteven kronometer, a sem z razpletom zadovoljen. Na dirko sem prišel zmagati, pripravili smo se zelo dobro in še vedno sem v igri. Vuelta je še vedno odprta. Pred nami je nekaj zahtevnih etap, na katerih bom zagotovo skušal zmagati,« je bil odločen 27-letnik.

Prejšnji članekRoglič kronometer opravil z odliko, znova oblači rdečo majico
Naslednji članekWellens dvignil kvoto zmag, favoriti preživeli miren zaključek