Carty osvojil Angliru, Carapaz prevzel rdečo majico

Hugh Carty je z napadom dober kilometer do cilja prišel do prestižne zmage na kraljevi etapi. Britanec se je močno približal vodilni dvojici v skupnem seštevku, ki je danes zamenjala vrstni red. Primož Roglič je na zadnjem vzponu zašel v težave, a ob pomoči Seppa Kussa uspel omejiti izgubo. Slovenec je sicer izgubil rdečo majico, ta se vrača na ramena Richarda Carapaza.

Današnjo etapo smo vsi pričakovali z veliko navdušenja in ni nas razočarala. Peklenski vzpon na Angliru je postregel z napetimi boji, ki so dodobra premešali razmerje v skupnem seštevku.

Zredčena skupina favoritov je skupaj začela zadnjih 12 kilometrov etape, ko se je cesta postavila navkreber. Hitro so se začele kazati razlike v pripravljenosti, kolesarji so odpadali eden za drugim, dokler niso ostali le najboljši. Med njimi je bil tudi Primož Roglič, ki je imel ob sebi edini pomočnika.

Štiri kilometre do cilja je kot prvi napadel Enric Mas, napada nihče ni pokril in Španec si je ustvaril nekaj metrov prednosti. V ozadju so se začele kazati prve razpoke v pripravljenosti nekaterih kolesarjev, med njimi tudi Rogliča.

Hugh Carty se je nato skupaj z Richardom Carapazom uspel preseliti na čelo dirke, Roglič pa je v ozadju vse bolj trpel. Sepp Kuss je danes verjetno edini razlog, da slovenski kolesar ni zaostal več, Američan je namreč Rogliču narekoval tempo skozi celoten vzpon in na ta način zaostanek držal na obvladljivi razdalji.

Iz vodilne trojice se je dober kilometer do cilja izstrelil Carty. Izjemnemu napadu Britanca ni sledil nihče, Carapaz in Mas sta se le spogledala in sprijaznila z borbo za drugo mesto. A dvojica ni pričakovala, da se bo iz ozadja pripeljal Aleksandr Vlasov in jima vzel drugo mesto. Mas je bil na koncu tretji, Carapaz pa četrti.

Kuss in Roglič sta v zadnjih metrih, ko se je cesta poravnala, uspela ujeti Dana Martina in trojica je skupaj pripeljala preko ciljne črte. Roglič je z desetimi sekundami zaostanka za Carapazom in še dodatnimi šestnajstimi za Cartyjem prišel v cilj kot peti.

Richard Carapaz je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, pred Rogličem ima deset sekund prednosti. Obema pa se je danes močno približal Hugh Carty, v skupnem seštevku ima namreč le 32 sekund prednosti.

Kolesarje jutri čaka zaslužen dan počitka, že v torek pa bomo priča novim bojem za rdečo majico. Celotna kolesarska javnost pričakuje, da jo bo zopet prevzel Roglič, saj je na vrsti vožnja na čas. V njej je Kisovčan z naskokom najboljši kolesar izmed vseh, ki so visoko v skupni razvrstitvi. Edini pravi konkurent bo Enric Mas, a tudi Španec je stopničko nižje kot Roglič.

Prejšnji članekTour Down Under v prihodnjem letu odpovedan
Naslednji članekNa Dirko po Franciji se v letu 2021 vračata Mont Ventoux in Tourmalet