Najboljša kolesarka sveta menja klubske barve

Annemiek van Vleuten po koncu sezone zapušča vrste Mitchelton-Scotta in se seli k Movistarju. Aktualna svetovna prvakinja je s špansko ekipo podpisala dvoletno pogodbo, ki ji obljublja 250 tisoč evrov letno.

Annemiek van Vleuten je prvo ime ženskega kolesarstva. Nizozemka pri 37. letih še vedno serijsko zmaguje, v letošnji sezoni je na devetih dirkah zbrala kar šest zmag. Prav zaradi njenega neverjetnega talenta so se pri Movistarju odločili, da ji kljub visoki starosti ponudijo dvoletno pogodbo, ki se ji bo iztekla ob dopolnitvi 40. leta.

Van Vleutenova priznava, da ima s španskim moštvom posebno vez, saj je leta 2014 z moško ekipo redno trenirala na višinskih pripravah.

»Moja vez z ekipo Movistarja sega daleč v preteklost. Ekipo sem bolje spoznala leta 2014 na višinskih pripravah v Sierri Nevadi, ko smo skupaj opravljali številne treninge,« se prvih stikov z novim moštvom spominja Nizozemka. »Bili so kot moja »španska družina«, počutila sem se zelo sprejeto. Bili so prva moška ekipa, ki me je povabila na skupne treninge. Vse skupaj je bilo zelo sproščeno, na treningih ni bilo stresa, na vzponih so me čakali, po večerji smo se družili. Z Alejandrom Valverdejem sem celo igrala namizni tenis.«

»Nisem več najmlajša, a sem še vedno ambiciozna in želim dobro nastopati za novo ekipo. Ne razmišljam še o zaključku kariere, razmišljam le, kako naj se izboljšam,« je še dodala 37-letnica.

Movistar s prihodom Van Vleutnove vstopa v novo obdobje. Špansko moštvo do sedaj zares konkurenčno ni bilo, ekipe Mitchelton-Scott, CCC Liv in Trek-Segafredo so bila namreč razred zase. V naslednji sezoni v žensko karavano prihaja tudi ekipa Jumbo-Visme, ki bo prav tako kotirala visoko.

Van Vleutonova je v svoji karieri osvojila praktično vse, kar se osvojiti da. Dvakrat je postala svetovna prvakinja v vožnji na čas in enkrat na cestni dirki. Na ženski različici Dirke po Italiji je prav tako slavila dvakrat ter si privozila neverjetnih deset etapnih zmag.

Še posebej močna je na enodnevnih dirkah. To je dokazala z dvakratno zmago na La Coursu, ženski dirki, ki poteka po trasi prve etape moške Dirke po Franciji. Tudi makadam ji ne predstavlja večjih težav, klasiko Strade Bianche je osvojila dvakrat.

Žensko kolesarstvo vztrajno pridobiva na veljavi, za kar je v veliki meri odgovorna prav Van Vleutenova. Prestop Nizozemke je eden najodmevnejših v zadnjih letih in jasno je, da bo v avstralskem moštvu nastala velika vrzel. Kako jo bodo zakrpali za zdaj še ni jasno, prav gotovo pa bodo kolesarko kova Van Vleutenove težko našli.

Prejšnji članekVIDEO: Caleb Ewan poravnal račune s prve etape
Naslednji članekKaravana danes prvič zaključuje v gorah