Mezgec do drugega mesta na zahodu Francije

Bretanska klasika na zahodu Francije je Slovencem očitno pisana na kožo. Leta 2011 je na njej slavil Grega Bole, danes pa si je drugo mesto izboril Luka Mezgec. Po 248 kilometrih dirkanja je moral premoč priznati članu Sunweba Michaelu Matthewsu.

Dirka svetovne serije se je začela in končala na prizorišču letošnjega evropskega prvenstva v mestecu Plouay. Včeraj so se tam odvijali boji za evropsko krono v vožnji na čas, v kateri je Jan Tratnik prišel do 6. mesta.

Danes je bil Plouay v znamenju Bretanske klasike. Kolesarji so se na 248 kilometrov dolgi trasi podali povsem do Rokavskega preliva, na poti prečkali znameniti Bretanski zid in se nato vrnili v Plouay.

Trasa dirke ni bila pretirano hribovita, a dovolj, da se je glavnina dodobra zredčila pred prihodom v cilj. Številni poskusi begov v zadnjih kilometrih so dvignili hitrost pelotona, ki je znova in znova lovil ubežnike.

V zadnjih dveh kilometrih se je iz glavnine odcepila sedmerica kolesarjev, med katero je bil tudi Luka Mezgec. Član Mitchelton-Scotta je bil brez ekipnih pomočnikov, zato se je do zadnjih 500 metrov držal precej v ozadju. Ob prihodu na ciljno ravnino je prav naš kolesar prvi začel s šprintom, izza hrbta pa se mu je prikradel Michael Matthews.

Avstralec je imel v zaključku edini razkošje pomočnika. Nils Eekhoff je Matthewsu pripravil odlično izhodišče za šprint, ki ga je 29-letnik z veseljem izkoristil. Izstrelil se je mimo Mezgeca in si privozil nekaj dolžin kolesa prednosti. Že trideset metrov pred ciljem je bilo vsem jasno, kdo bo zmagovalec. Matthews je roke dvignil v zrak, medtem ko je Mezgec lahko le odkimal z glavo.

Vrhunci Bretanske klasike

Mezgec letos kaže ene boljših predstav v zadnjih letih, s katerimi si je tudi izboril vozovnico za Dirko po Franciji. Že pred prekinitvijo sezone si je privozil štiri etapne uvrstitve med najboljšo deseterico, tudi po ponovnem zagonu sezone pa kaže odlično pripravljenost.

Na prvi etapi Dirke po Poljski je prišel do tretjega mesta, dva dni kasneje je bil šesti, na koncu pa osvojil majico najboljšega po točkah. Tudi današnje drugo mesto je dober pokazatelj forme. Če bo s takimi predstavami nadaljeval tudi na Touru, se Mezgec lahko nadeja tudi etapne zmage.

Prejšnji članekJan Tratnik šesti na evropskem prvenstvu
Naslednji članekItalijani še drugo leto zapored slavijo naslov evropskega prvaka