Mezgec do majice najboljšega po točkah na Dirki po Poljski

V Krakovu se je končala 77. izvedba največje dirke na Poljskem, ki bo večini žal ostala v spominu po hudem padcu in poškodbi Jakobsena na prvi etapi. Slovenci jo bomo lahko v lepšem spominu hranili po zaslugi Luke Mezgeca, ki si je privozil majico najboljšega kolesarja po točkah. Skupno zmago je prepričljivo osvojil Remco Evenepoel.

Prva etapna dirka svetovne serije po ponovnem zagonu sezone je na Poljskem zbrala številna velika imena svetovnega kolesarstva. Čeprav gre za dirko, ki po svoji sestavi favorizira šprinterje, je na koncu vseeno pričakovano skupno zmago slavil hribolazec.

Zdi se, da se vse, česar se Evenepoel dotakne, spremeni v zlato. Dvajsetletni član Deceuninck-Quick Stepa je v letošnji sezoni nastopil na štirih etapnih dirkah in osvojil prav vsako izmed njih. Po treh zmagah na dirkah drugega kakovostnega razreda je danes na svoj račun dodal še dirko najvišjega ranga. Na njej je s konkurenco dobesedno pometel, na le petih etapah si je namreč privozil kar minuto in 52 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Jakobom Fuglsangom.

Levji delež na poti do zmage je opravil včeraj na četrti etapi. Belgijec se je 51 kilometrov pred ciljem poslovil od glavnine in s samostojno akcijo navdušil kolesarsko javnost. Fuglsang je na drugem mestu v cilj prišel s skoraj dvema minutama zaostanka, do tedaj vodilni kolesar dirke Richard Carapaz pa še dodatno minuto in dvajset sekund kasneje.

Današnja etapa je bila namenjena šprinterjem, vse, kar je moral narediti Evenepoel, je bilo varno priti do cilja. V zaključku etape je za veselje v ekipi Deceuninck-Quick Stepa poskrbel še Davide Ballerini, ki je slavil etapno zmago.

Mezgec prvič najboljši šprinter Dirke po Poljski

Luka Mezgec je današnji dan začel z dvema točkama zaostanka v razvrstitvi za najboljšega kolesarja po točkah. Na včerajšnji etapi mu je majico slekel Diego Ulissi, ki je točke nabiral na letečih šprintih. A že pred današnjo etapo je bilo jasno, da bo Ulissi majico izgubil. V zaključnem šprintu namreč resnih možnosti ni imel, zato so bile Mezgecu za majico dovolj že tri točke.

Slovenec je v Krakovu, kjer se je zaključila dirka, prišel do 16. mesta in za svojo uvrstitev dobil 5 točk. Član Mitchelton-Scotta je tako prvič v svoji karieri na Poljskem prišel do bele majice najboljšega po točkah. Mezgec, ki na Poljskem nastopa zelo rad, je v preteklih letih vselej dirko končal pred zadnjo etapo, saj se je raje osredotočil na priprave za evropsko prvenstvo.

Prejšnji članekVIDEO: Bernal zlomljen, Roglič zmagovalec Tour de l’Aina
Naslednji članekKolesarska tržnica živa kot že dolgo ne