Jumbo-Visma – kraljica naslovov državnih prvakov

Lansko leto se je Jumbo-Visma lahko pohvalila z dvema naslovoma državnih prvakov – tistim našega Primoža Rogliča in kronometrskim Belgijca Wouta van Aerta. Letos je njihova bera veliko večja, njihovi kolesarji so namreč zbrali kar sedem naslovov državnih prvakov.

Primož Roglič se je letos sam izločil iz boja za naslov državnega prvaka tako v vožnji na čas kot na cestni dirki. Na Dirki po Franciji ga bomo, vsaj na začetku, videli ponovno oblečenega v navaden dres moštva, ki pa bo tokrat nekoliko prilagojen.

Če si Roglič ne lasti več naslova državnega prvaka, pa se s tem lahko pohvalijo številni njegovi moštveni kolegi. Kar šest si jih je priborilo prestižen naziv, dvojna zmaga Norvežana Tobiasa Fossa pa je skupno bero naslovov dvignila na sedem.

Cestne dirke

Večji del naslovov so kolesarji nizozemskega moštva dosegli na cestnih dirkah. Štirje kolesarji bodo lahko na večini dirk v nadaljevanju sezone nosili prilagojene drese, zaradi česar bo nizozemska druščina v karavani dokaj pisana.

Že na uvodu v sezono je na Novi Zelandiji najboljši postal George Bennett, ki je v belo-črni različici dresa že nastopal. Zaradi neobičajnega dresa je imel nato kar nekaj težav z umestitvijo v kolono Jumbo-Visme, saj ga sotekmovalci niso takoj spoznali.

George Bennett že celotno sezono nastopa v dresu državnega prvaka. (vir: twitter)

Državna prvenstva so bila v Evropi izpeljana minuli konec tedna. Tobias Foss je na Norveškem prepričljivo slavil v dokaj skromni konkurenci. 24-letnik si je naslov privozil s prednostjo 34 sekund in tako potrdil dobro formo, ki jo kaže letos.

Na izjemno dolgi trasi belgijskega državnega prvenstva si je v šprintu dvojice državni naslov na cestni dirki priboril Wout van Aert. Za vsestranskega kolesarja, ki ga bomo lahko spremljali tudi na Dirki po Franciji, je to prvi naslov na cestni dirki, v preteklosti pa je že bil dvakrat najboljši v vožnji na čas.

Verjetno najbolj presenetljiva zmaga pa je bila dosežena na Nizozemskem. Timo Roosen je v zaključnih kilometrih poskusil z napadom od daleč in uspel. Privozil si je 30 sekund prednosti in se veselil šele svoje tretje profesionalne zmage v karieri.

Timo Roosen je prvič v karieri osvojil naslov državnega prvaka. (vir: twitter)

Vožnje na čas

Tri naslove državnih prvakov so člani Jumbo-Visma zbrali tudi v vožnji na čas. Kraljevska disciplina je zadnjih nekaj let izjemno močna točka nizozemskega moštva, ki v ekipni vožnji na čas lahko sestavi zares impresivno zasedbo.

Tobias Foss je pred osvojitvijo naslova na cestni dirki zmagal že na kronometru in tako osvojil oba državna naslova. To sta bili sploh prvi profesionalni zmagi za Norvežana, ki se razvija v vse bolj kakovostnega kolesarja za etapne dirke.

Tom Dumoulin ima v zadnjem času v mislih le vožnjo na čas. (vir: twitter)

Vse od povratka v karavano ima Tom Dumoulin v mislih le olimpijsko medaljo v kronometru. Ves trening je podrejen tej disciplini, kar se je pokazalo tudi na državnem prvenstvu. 30-letnik je še četrtič postal najboljši kronometrist v državi in se tako vrnil na najboljši možen način.

Svoj niz nepremagljivosti je letos nadaljeval Tony Martin. Pri 36 letih si je zagotovil še deseto kronometrsko zmago na državnem prvenstvu, nepremagan je že vse od leta 2012. »Nemško lokomotivo« bomo lahko spremljali tudi na Dirki po Franciji, kjer bo v službi Primoža Rogliča.

Prejšnji članekMark Cavendish se vrača na velike odre – izbran je v ekipo za Tour
Naslednji članekLefevere ostro nad Bennetta: »Mislim, da ni kriva poškodba, ampak je prevladal strah pred neuspehom«