Matej Mohorič bo na Dirki po Franciji ponosno razkazoval majico državnega prvaka

Deset krogov v okolici Kopra je najhitreje prekolesaril Matej Mohorič, ki se še drugič v karieri veseli naslova državnega prvaka. V zaključku je zbral več moči kot Jan Polanc, s katerim sta napadla v osmem krogu.

Najboljši slovenski kolesarji, ki so aktivni člani World Tour ekip ali pa so ta status imeli v preteklosti, so že zgodaj poskrbeli, da so imeli danes svojo dirko. V prvem krogu se je odcepila peterica, ki so jo sestavljali Tadej Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Jan Polanc in Kristijan Koren.

Prednost ubežnikov je hitro rasla in dosegla več minutno prednost. Skupina je šest krogov sodelovala in skrbela, da je prednost ostajala visoka. Postalo je jasno, da njihova zmaga danes ni več ogrožena in začeli so se prvi boji v skupini.

V sedmem krogu se je na edinem vzponu na trasi konkurence poskusil otresti Tadej Pogača, a sta njegovi akciji sledila Jan Polanc in Jan Tratnik. Kristijan Koren in Matej Mohorič sta imela nekaj težav s spremembo tempa, a sta nato vseeno uspela priključiti in peterica je bila spet skupaj.

Krog kasneje, ko je bilo pred kolesarji še okoli 25 kilometrov, sta napadla Mohorič in Polanc. Napad dvojice je uspel v popolnosti, v relativno kratkem času sta si privozila več kot minuto prednosti, ki je zadostovala za miren zaključek dirke.

Polanc, ki je v šprintu počasnejši od dvojice, se je Mohoriča neuspešno želel znebiti že pred ciljno ravnino, napadu 29-letnika pa je takoj sledil protinapad Mohoriča, ki je bil v svojem poskusu uspešnejši. Prednost je počasi naraščala in do cilja narasla na 15 sekund.

Mohorič se tako po letu 2018 veseli še drugega naslova državnega prvaka. Polanc se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretjo stopničko pa je zasedel Luka Mezgec, ki je v zadnjih krogih ujel zasledovalno skupinico. Peterico sta dopolnila Tratnik in Pogačar.

Bujakova do dvojne krone

Dekleta so svojo preizkušnjo začela že navsezgodaj zjutraj. Na 103-kilometrski preizkušnji je najbolje nastopila Eugenia Bujak, ki se po četrtkovi zmagi na kronometru veseli še drugega naslova državne prvakinje.

Nekdanja poljska državljanka je v skupinskem šprintu prehitela Uršo Pintar in Špelo Kern, ki sta ji delali družbo na odru za zmagovalke. Na četrtem mestu je v cilj zapeljala Urška Žigart, ki je zaključila četverico najboljših, ki so skupaj prišle v cilj. Na petem mestu je Urška Bravec namreč zaostala že dva kroga.

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE

Prejšnji članekPolicisti ustrelili voznika, ki je z avtomobilom med dirko zapeljal v skupino kolesarjev
Naslednji članekEgan Bernal sanja o zmagi na Vuelti, a letos nanjo ne bo pripravljen