Besede Quintane imajo težo

Kolesarstvo je v Kolumbiji v velikem porastu, temperamentni navijači športne junake povzdigujejo v nebo in njihove besede jemljejo za svete. Ena izmed večjih športnih ikon v državi je tudi Nairo Quintana, ki je svoj status izkoristil v dobro kolumbijskih profesionalnih kolesarjev.

Pred dnevi se je Quintana v živem prenosu preko Instagrama pogovarjal s kolumbijskim ministrom za šport Ernestom Lucenaom. Dvojica je med pogovorom jasno debatirala tudi o kolesarjenju, ki je v državi prepovedano. A ne več dolgo. Quintana je namreč potožil nad nezmožnostjo zunanjega treninga, ki bi bil v pripravi na tekmovanja ključen. To je bilo dovolj, da se bo zakon nekoliko spremenil.

Pogovor se je končal z javno obljubo ministra, da bo dovolil zunanje treninge kolesarjem z licenco UCI. V to kategorijo jasno spadajo vsi največji zvezdniki kolumbijskega kolesarstva ter številni člani manjših prokontinentalnih ekip.

Quintana je v majici nove ekipe zbral že pet zmag. vir: twitter

»Ideja je, da bi le profesionalni kolesarji z licenco UCI lahko trenirali zunaj. Župan vsak občine bo moral v določenem času sprejeti potrebne ukrepe,« je tudi uradno povedal Lucena, ki ne skriva navdušenja nad 30-letnim kolesarjem: »Nairo je odličen predstavnik vseh kolesarjev. Sedaj bodo lahko ponovno trenirali, saj je to njihovo delo, s tem se preživljajo in prinašajo veselje Kolumbijcem. Prošnja Naira je bila uslišana.«

Quintana je letošnjo sezono začel v novih klubskih barvah Arkee Samsic, kjer je ponovno spomnil na stare čase. Kolumbijec je bil do prekinitve sezone eden izmed najboljših kolesarjev v karavani. Dirkal je na treh francoskih etapnih dirkah, dve izmed njih tudi dobil. V hudi konkurenci dirke po Provansi je zanesljivo slavil, najbolj nam je v spominu ostala tretja etapa, kjer je s samostojnim pobegom prvi prikolesaril na Mont Ventoux in dokazal, da ga še ne gre odpisati. Teden kasneje je osvojil še manjšo dirko v francoskih Alpah, kjer je prav tako tekmoval proti največjim imenom svetovnega kolesarstva.

Videli smo ga tudi na zadnji dirki sezone med Parizom in Nico. Tokrat je Quintana zasedel končno šesto mesto, a z zmago na zadnji kraljevski etapi dokazal, da bi v letošnji sezoni lahko resno napadal zmago na dirki po Franciji. Možnost za to še obstaja, a dejstvo je, da forma z začetka sezone sedaj ne pomeni nič več, ter da je s pripravo na francosko pentljo potrebo začeti znova.

Prejšnji članekEvenepoel petdesetkrat preko legendarnega vzpona Muur
Naslednji članekVingegaard Rogličev kolega še vsaj dve leti