Dirka po Provansi: Ineosu premierna zmaga, Quintana ubranil majico vodilnega

V Aixu se je zaključila dirka po Provansi, ki bo v najlepšem spominu ostala Nairu Quintani. Kolumbijec je namreč prišel do prve skupne zmage v barvah nove ekipe Arkee – Samsic. Današnja etapa je prinesla še eno premiero v pelotonu, do prve letošnje zmage je namreč prišla ekipa Ineosa, slavil je Owain Doull.

Zadnja etapa se je pričela v zgodovinskem Avignonu in se kmalu postavila navkreber. Prvi vzpon druge kategorije je že nekoliko zredčil glavnino, dokončno pa je to storil drugi kategorizirani vzpon, tokrat prve stopnje. Beg so zgodaj oblikovali štirje kolesarji, ki so si nabrali skoraj pet minut prednosti in jo ohranili do zadnjega vzpona 15 kilometrov pred ciljem. Trideseterica kolesarjev, ki je še ostala v glavnini, se je ubežnikom na spustu približala na vsega 15 sekund in štiri kilometre do cilja je izgledalo, da je beg obsojen na propad.

Četverica kolesarjev pa je v zaključku našla presežek energije, z dobrim sodelovanjem ušla glavnini na pol minute in dva kilometra do cilja je postalo jasno, da bo zmagovalca etape potrebno iskati med ubežniki. Največ možnosti za zmago je imel edini bolj šprintersko usmerjen kolesar Doull, ki je uspešno ubranil status favorita in si privozil prvo letošnjo zmago, hkrati pa tudi prvo za ekipo Ineosa.

Glavnina se je v cilj pripeljala šest sekund za zmagovalcem, v skupini je bil tudi Nairo Quintana, ki je brez večjih težav ohranil več kot minuto prednosti in si privozil prvo skupno zmago, odkar je zamenjal klubsko sredino. Kolumbijec je na začetku sezone v odlični formi in dokazuje, da bo nanj potrebno resno računati v času klasik, vprašanje pa je, kako bo formo prenesel tudi v vrhunec sezone, ko bodo na sporedu grand touri.

Zadnjih 10 kilometrov.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. DOULL Owain (Ineos)
2. BRANDLE Matthias (Israel Start-Up Nation)isti čas
3. GARRISON Ian (Deceuninck – Quick Step)+ 0:02
4. COMBAUD Romain (Nippo Delko)isti čas
5. LUTSENKO Alexey (Astana)+ 0:06

KONČNI REZULTATI DIRKE:

1. QUINTANA Nairo (Arkea-Samsic)
2. VLASOV Aleksandr (Astana)+ 1:04
3. LUTSENKO Alexey (Astana)+ 1:28
4. CARTHY Hugh (EF Pro Cycling)+ 1:38
5. KELDERMAN Wilco (Sunweb)+ 2:16
Prejšnji članekDirka po Kolumbiji: Molano še tretjič
Naslednji članekMezgec peti v Almeriji