Wout van Aert s klubskimi kolegi že na ogledu trase spomladanskih klasik

Kolesarji so tudi uradno končali dopust in se začeli pripravljati na novo sezono. V taboru Jumbo-Visme se je še pred uradnim začetkom pripravljalne sezone zbrala skupinica kolesarjev, ki si je skupaj z Woutom van Aertom ogledala traso nekaterih spomladanskih klasik.

Še dva meseca nas ločita do začetka tekmovalne sezone, ki jo bo po treh letih znova otvoril Tour Down Under. Kolesarji se zato počasi že zbirajo in začenjajo priprave na nov tekmovalni ciklus.

Večina moštev bo s pripravljalnimi tabori začela decembra, nekatere ekipe pa so z manjšim številom kolesarjev že začele opravljati prve treninge. Ena takih je Jumbo-Visma, ki je v minulem tednu Wouta van Aerta in skupinico ostalih kolesarjev za klasike poslala na ogled trase spomladanskih dirk.

Skupinico so poleg Van Aerta sestavljali še Christophe Laporte, lani eden glavnih pomočnikov na klasikah, Tiesj Benoot, ki je okreval po poškodbi vratu in Dylan van Baarle, ki je letos glavna okrepitev oddelka za klasike Jumbo-Visme. Treningu so se pridružili še Eduardo Affini, Maarten Wynants, Mick in Tim Van Dijk in še ena okrepitev Tosh Van der Sande.

Skupina se je dobila v Belgiji in si na torkovem 135-kilometrskem treningu ogledala traso dirke Omloop Het Nieuwsblad, kjer je Van Aert zmagoslavno otvoril minulo sezono. Tudi letos naj bi cestni del sezone začel tam.

Wout van Aert je med ogledom trase tudi popravil najboljši čas nekaterih segmentov. (vir: Strava)

Dva dni kasneje so se člani nizozemske ekipe odpravili še na krajši, le 70-kilometrski ogled trase Dirke po Flandriji, ki bo za Van Aerta eden glavnih ciljev prvega dela sezone. V minuli sezoni je moral dirko izpustiti zaradi bolezni, prihodnje leto pa želi na njej konkurirati za zmago.

Treningu se je pridružil tudi športni direktor Grischa Niermann. (vir: Strava)

V 70 kilometrih treninga si jasno niso ogledali celotne trase. Osredotočili so se zgolj na ključne dele, predvsem vzpone kot so Paterberg, Oude Kwaremont, Koppenberg, Taaienberg in Hotondberg. Pred samo dirko si bodo traso ogledali še večkrat, športni direktor Grischa Niermann poudarja, da je šlo tokrat bolj za druženje in testiranje nove opreme.

“Kot prvo smo želeli povezati ekipo, neke vrste team building. Sočasno je bil trening idealen za testiranje materiala. Če moraš to tako ali tako narediti, potem je najbolje to združiti z ogledom trase. Vsi kolesarji namreč ne živijo v tem območju,” je povedal Niermann.

Jumbo-Visma bo morala v letošnjem pripravljalnem obdobju opraviti več testiranj opreme, saj bo nastopala z novim opremljevalcem. Po letih sodelovanja s Shimanom bodo v prihodnje uporabljali opremo SRAM, kar bo zahtevalo nekaj dodatnega privajanja in testiranja.

Celotna zasedba nizozemske ekipe se na pripravljalnem taboru zbere decembra, konec meseca, natančneje 22. decembra, pa bodo razkrili program dirk najpomembnejših kolesarjev ekipe, med katere sodi tudi Primož Roglič.

Prejšnji članekTadej Pogačar se odpoveduje Dirki po Italiji: “Moj cilj je znova osvojiti Dirko po Franciji”
Naslednji članekNekdanji profesionalni kolesar obtožen nasilja in groženj