Jumbo-Visma v prihodnje nič več s Shimanom

Shimano je ena eno najbolj priznanih podjetij, ki izdeluje t.i. groupsete oziroma pogonske sklope koles. Že vrsto let opremlja ekipe najvišjega ranga, med njimi tudi Jumbo-Vismo. A japonsko podjetje in nizozemsko moštvo končujeta skupno pot.

Po poročanju nizozemskega portala Wielerflits, bo Jumbo-Visma v prihodnje z groupsetom podjetja SRAM. Pogodba s Shimanom se jim je namreč iztekla, japonsko podjetje pa je med odstopilo od dogovorov o morebitnem podaljšanju pogodbe.

Pri Shimanu so za odstop od pogajanj navedli “razloge načela”, ki v praksi ne povedo ničesar. Predvideva se, da je do razpada dogovorov prišlo zaradi nestrinjanja na področju opremljanja z obroči. Shimano namreč zahteva, da moštva, ki jih opremlja, dirkajo z njihovimi Shimano obroči, medtem ko se Jumbo-Visma nagiba k obročem Reserve, ki je hčerinsko podjetje proizvajalca koles Cervelo. To v pred letošnjo sezono postalo glavni opremljevalec Nizozemcev.

Gre za prvo menjavo opremljevalca groupsetov v zgodovini Jumbo-Visme. Ekipa je namreč vse od ustanovitve leta 1996 dirkala z groupsetom Shimano. Po 26 letih se torej skupna pot končuje, Jumbo-Visma pa se podaja v neznano.

Sprememba bi za seboj lahko potegnila še nekaj sprememb. Kolesarji Jumbo-Visme so v zadnjih sezonah vselej dirkali v čevljih Shimano, v prihodnje pa bodo morali najti novega opremljevalca. SRAM lastnih čevljev nima, zato bo ekipa lahko sklenila dogovor s katerim izmed preostalih priznanih opremljevalcev čevljev.

Sprememba opremljevalca se bo najverjetneje zgodila v vseh treh moštvih Jumbo-Visme. V prihodnje bodo tako moški kot ženske vozile groupset SRAM, enako pa velja tudi za člane razvojne ekipe.

Jumbo-Visma se bo tako pridružila Trek-Segafredu in Movistarju, ki že nekaj let prisegata na opremo podjetja SRAM. Med dekleti pa je SRAM še precej bolje zastopan. Njihovo opremo uporabljajo ekipe Canyon-SRAM, SD Worx, Human Powered Health in Liv Racing Xstra, kot tudi ženska oddelka Trek-Segafreda in Movistarja.

Prejšnji članekPhilippe Gilbert zavrnil mesto generalnega direktorja Lotto Soudala
Naslednji članekTadej Pogačar in Jan Polanc v prihodnje s Shimanovo opremo