VIDEO: Roglič v slogu najboljših šprinterjev do etapne zmage

Po včerajšnjem drugem mestu, ko so ga do zmage ločili milimetri, je Primož Roglič danes pokoril vso konkurenco. Slovenski as se je v zaključnih metrih v slogu najboljših šprinterjev odcepil iz skupine in ciljno črto prečkal z nekaj metri prednosti. Z zmago si je tudi oblekel majico vodilnega kolesarja.

Današnja etapa je že ob pogledu na profil trase, dala vedeti, da je danes dan za hribolazce. Zadnji kategorizirani vzpon današnjega dne preko Col de Menthieresa je napovedoval, da se bo dirka lomila prav tam. In res se je. Jumbo-Visma je že v prvih metrih klanca dvignila tempo, glavnino je navkreber vlekel Tom Dumoulin. Kolesarji so odpadali eden za drugim, dokler ni ostala le še deseterica. Iz glavnine se je poslovil tudi Dumoulin, ki je na dveh etapah Tour de l’Aina pokazal, da zna biti ekipni igralec.

Med deseterico so bili kar trije člani Jumbo-Visme, poleg Rogliča še George Bennett in Steven Kruijswijk. Enega manj so imeli na razpolago v ekipi Ineosa. Hudemu tempu nizozemskega moštva sta uspela slediti le Egan Bernal in Jonathan Castroviejo.

Dvanajst kilometrov pred ciljem je napadel Kruijswijk in na čelo skupine se je moral postaviti Castroviejo. Njegovo delo v službi Bernala se je končalo pet kilometrov kasneje, ko je bil Nizozemec zopet nazaj v skupini.

Veliko dela je v zaključnih kilometrih nato opravil George Bennett, ki je z navijanjem tempa zredčil deseterico na vsega sedem kolesarjev. Ko je 1,7 kilometra pred ciljem popustil tudi Bennett, smo pričakovali napad katerega izmed Rogličevih nasprotnikov.

Slovenec je v skupinici veljal za najboljšega šprinterja, česar se je zavedal tudi sam. Kisovčan ni poskušal z napadom od daleč, pač pa je čakal na napad konkurence. Do tega ni prišlo, zato je dobrih 100 metrov do cilja Roglič začel svoj šprint in brez večjih težav premagal Bernala, ki mu je bil najbližje.

Roglič se je z zmago na današnji etapi prebil na prvo mesto v skupnem seštevku. Pred jutrišnjo zadnjo in najtežjo etapo ima 10 sekund prednosti pred Bernalom ter dve več pred tretjeuvrščenim Valeriem Contijem.

Jutrišnja etapa se bo zaključila s sedemnajst kilometrskim vzponom na Grand Colombier. Gre za težak klanec, katerega povprečni naklon znaša 7 %. Jutri bomo dobili tudi prvi ogled dela trase Dirke po Francije, petnajsta etapa Toura se bo namreč končala prav na vrhu jutrišnjega vzpona.

Prejšnji članekVan Avermaet zapušča vrste poljskega CCC-ja
Naslednji članekWout Van Aert junak sprinta v San Remu