UCI do konca Dirke po Italiji omiljuje pravilo o odmetavanju bidonov

Prerivanje za spominke z dirke je staro skoraj toliko kot dirkanje samo. Bidoni so že vrsto let eden najbolj cenjenih predmetov, ki ga gledalec lahko prinese z dirke. A nova pravila, ki jih je UCI uvedel v začetku sezone, so to možnost gledalcem odvzela in s tem dvignila mnogo prahu. Po številnih pritoževanjih je UCI sklenil, da do konca Dirke po Italiji pravilo nekoliko omili.

Mednarodna kolesarska zveza je v začetku sezone uvedla nova pravila, med katerimi je v veljavo stopila tudi prepoved odmetavanja smeti izven zato namenjenih območij. Kolesarji s tem niso imeli veliko težav, zalomilo pa se je, ko je bil Michael Schär diskvalificiran z Dirke po Flandriji zaradi meta bidona gledalcu izven cone določene za odmet.

Karavana je tedaj stopila skupaj in z objavljanjem zgodb, ki jih je spisalo predajanje bidonov gledalcem, dosegla, da je bilo dovoljeno predajanje plastenke navijačem ob cesti. Prvi korak na poti k odpravi ali spremembi pravila je bil torej narejen, sedaj pa se omiljevanje pravila še nadaljuje.

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da so v dogovoru z organizatorjem Gira RCS Sportom, združenjem kolesarjev in združenjem ekip sklenili, da bo od enajste etape dalje kolesarjem na vzponih v zadnjih 50 kilometrih etape dovoljeno odmetavanje bidonov, če s tem ne ogrožajo preostalih kolesarjev ali gledalcev.

Pravila so postala ohlapnejša tudi na področju odmetavanja preostalih smeti izven smetiščnih območij. Novi predpisi namreč narekujejo, da komisarji lahko v posebnih primerih ne kaznujejo kolesarja za izmet smeti izven zato namenjene cone. Med izjeme se štejejo izmeti med vožnjo v ešalonih, ob morebitnih ovirah ali pa povsod, kjer komisar presodi, da ni bilo mogoče smeti varno vrniti v ekipni avtomobil.

Za zdaj so milejša pravila v veljavo stopila le na Dirki po Italiji in se s koncem italijanskega kroga tudi končujejo. Kakšna bo njihova usoda v prihodnje, bomo videli, a zdi se, da nekaj podobnega lahko v kratkem pričakujemo na vseh dirkah.

Prejšnji članekDrugi teden Gira prinaša težke in morda že odločilne etape
Naslednji članekPogačar tudi uradno potrdil nastop na dirki Po Sloveniji