Tratnik in Žigartova v boj za evropsko kronometrsko krono

Urška Žigart je letos postala državna prvakinja v vožnji na čas. vir: twitter

Jutri se bo v francoskem mestecu Plouay odvilo evropsko prvenstvo v posamični vožnji na čas. Na njem bomo imeli svoja predstavnika tudi Slovenci. V moški kategoriji bo zmago naskakoval Jan Tratnik, med dekleti pa Urška Žigart.

25 kilometrov resnice

Tako moški kot dekleta se bodo za kolajne borili na 25,6 kilometra dolgi preizkušnji. Trasa se bo začela in končala v Plouayu, vmes pa prečila številne nižje griče v okolici. Gre za razgibano progo, ki se bo začela vzpenjati že takoj po štartu, dobre tri kilometre pred ciljem pa bodo morali kolesarji znova zagristi v klanec.

Prav zadnji vzpon bi lahko odločal o končnem zmagovalcu. Klanec sicer ni dolg, le nekaj sto metrov, v katerih se bodo kolesarji dvignili za približno 50 višinskih metrov. Z vrha vzpona sledi kilometer ravninske vožnje, nato pa spust proti cilju.

Skupno bodo kolesarji na trasi premagali 343 višinskih metrov, večji del že v prvi polovici trase. Višinska razlika najverjetneje ni zadostna, da bi videli vmesne menjave koles, tako da bodo kolesarji progo v celoti prevozili na kronometrskih kolesih.

Močna konkurenca v moški preizkušnji

Na štartu moške preizkušnje se bo zbralo 42 kolesarjev, med njimi tudi nekatera najbolj znana kronometrska imena. Evropsko prvenstvo bo sicer minilo v senci priprav na prihajajoči Tour de France, zato kolesarjev, ki jih bomo gledali na francoski pentlji na evropskem prvenstvu v večini ne bo. Vseeno pa si lahko obetamo napete boje za laskavi naziv najboljšega na stari celini.

Glavna favorita za končno zmago sta Belgijec Victor Campenaerts in Švicar Stefan Küng. Prvi je evropski prvak v vožnji na čas postal že dvakrat, prav tolikokrat je bil najboljši tudi na belgijskem državnem prvenstvu.

Küng na drugi strani evropski prvak v članski konkurenci še ni postal, je pa v preteklih štirih letih vselej osvojil naslov državnega kronometrskega prvaka. Švicar je sicer evropsko krono osvojil v kategoriji do 23 let, a takrat na cestni dirki.

Poleg omenjene dvojice bodo za visoka mesta nevarni še nekateri drugi kolesarji, med njimi tudi naš Jan Tratnik. Idrijčan je na državnem prvenstvu nekoliko razočaral in si privozil šele 8. mesto, a takratna trasa je bila veliko bolj hribovita kot bo v Franciji. Tratnik tako upa na dober dan, ob katerem je lahko konkurenčen tudi najboljšim kolesarjem v tej disciplini. Glavni cilj je zagotovo kolajna.

Jan Tratnik bo edini slovenski predstavnik. vir: twitter

Ostali nevarni tekmeci so Alex Dowsett (Velika Britanija), Rui Costa (Portugalska), Jan Barta (Češka), Serghei Tyetcov (Romunija) in Johan Le Bon (Francija).

Med dekleti bo zopet nevarna Van Vleutenova

Tako kot na vsaki enodnevni dirki, bo tudi na evropskem prvenstvu prva favoritinja Nizozemka Annemiek Van Vleuten. Pri 37. letih pometa s konkurenco, v letošnji sezoni je bila na šestih dirkah poražena le enkrat. Do drugega mesta je prišla na državnem prvenstvu na cesti dirki.

Van Vleutenova ima na svojem računu že dva naslova svetovne prvakinje v vožnji na čas, letos pa bo sploh prvič nastopila na evropskem prvenstvu.

Van Vleutenova pa ne bo edino upanje Nizozemske. Na dirki bosta nastopili tudi Ellen Van Dijk in Anna Van Der Breggen. Slednja je na državnem prvenstvu premagala Van Vluetenovo, vendar vožnja na čas ni njena primarna disciplina. Veliko bolj nevarna bo Van Dijkova, ki je evropska prvakinja v kronometru postala že v preteklih štirih letih, letos pa bo lovila peto zaporedno zmago.

Nemško upanje bosta predstavljali Lisa Brennauer, svetovna prvakinja iz leta 2014, in Lisa Klein, 24-letnica, ki šele prihaja na velik oder. Brennauerjeva letos še ni veliko dirkala, zato je njena forma velika neznanka. Nekaj več tekmovalnih kilometrov ima Kleinova, ki pa vidnega rezultata letos še ni zabeležila.

Omeniti gre še Ann-Sophie Duyck. Belgijka je letos nastopila le na državnem prvenstvu v dirki na čas, kjer je zasedla četrto mesto. Duycova je sicer petkratna državna prvakinja v kronometru, dvakrat pa je slavila tudi na kronometrski preizkušnji med Ljubljano in Domžalami.

Ne smemo pa pozabiti na slovensko državno prvakinjo v vožnji na čas Urško Žigart. Kronometer sicer ni primarna prvina 23-letnice, a so se njeni rezultati v zadnjih letih izboljšali. Prav hribovita trasa bi lahko ustrezala naši kolesarki, ki se bo skušala umešati v boj za najvišja mesta.

Urška Žigart je letos postala državna prvakinja v vožnji na čas. vir: twitter
Prejšnji članekAdam Yates najnovejša okrepitev Ineosa
Naslednji članekRekordno število Slovencev na Dirki po Franciji