Tadej Pogačar se vrača na dirke, ob njem še trije Slovenci

Nekoliko v senci Dirke po Španiji se bosta ta konec tedna odvili dve enodnevni preizkušnji najvišjega ranga. Štartna lista bo na obeh precej podobna, če ne povsem identična. Veseli nas, da bomo na njej našli tudi štiri Slovence. V karavano se po daljšem premoru vrača Tadej Pogačar, v vrstah Bahrain Victoriousa pa bodo dirkali Jan Tratnik, Matevž Govekar in Matej Mohorič.

Prva dirka izmed dveh se bo odvila v petek zvečer. Velika nagrada Quebeca na 201 kilometra dolgi trasi obljublja zanimiv boj najboljših kolesarjev sveta. Na štartu bodo imena, kot so Geraint Thomas, Peter Sagan, Michael Matthews, Wout van Aert in Tadej Pogačar.

Pogačar tokrat sicer ne sodi v najožji krog favoritov, saj je trasa zanj premalo zahtevna. Kolesarji se bodo kar 16-krat zavrteli v krogu po Quebecu, v vsakem izmed njih pa tudi prečili edini vzpon Cote des Glacis. Gre za le 400 metrov dolg klanec s povprečnim naklonom 6,3 odstotka, a v drugi polovici naklon preseže tudi 11 odstotkov.

Tudi v zadnjem krogu se bo karavana vzpela na omenjeni klanec, a cilj ne bo postavljen na vrhu, pač pa nekaj metrov višje, do kamor vodi relativno položen vzpon. Prav kratka dolžina vzpona v vlogo favorita postavlja Van Aerta, dobro pa bi se lahko znašla tudi Matthews in Sagan. Pogačar pa bi moral za zmago prikazati izjemen napad na najstrmejših 100 metrih klanca, a tudi tam bi mu verjetno lahko sledil vsaj Van Aert.

Zemljevid in profil trase VN Quebeca. (vir: twitter)

Trije Slovenci v Bahrain Victoriousu, a nihče v igri za zmago

Poleg Pogačarja bodo v Kanadi nastopili še trije Slovenci, vsi v dresu Bahrain Victorious. Po več kot mesecu premora se na dirke vrača Matej Mohorič, ki je imel v zadnjem času precej težav z zdravjem. Že med Dirko po Franciji se je namreč boril s Covidom-19 in mononukleozo, zaradi česar je njegova forma na nižjem nivoju kot bi si želel.

Sedemindvajsetletnik je sporočil, da v Kanado prihaja predvsem v podporo ekipi in da prave želje po lovu na rezultat nima. Mnogi bodo dirki izkoristili tudi za pripravo na svetovno prvenstvo, kar bi v normalnih razmerah verjetno veljalo tudi za Mohoriča. A zaradi zdravja in slabše forme je že sporočil, da na svetovno prvenstvo ne bo odpotoval.

Poleg Mohoriča bosta v dresu Bahrain Victoriousa nastopila še Jan Tratnik in Matevž Govekar. Za prvega bosta to morda celo zadnji dirki v dresu bahrajnske ekipe, zato bo zagotovo želel pustiti dober vtis. Govekar pa letošnjo sezono tako ali tako izkorišča za nabiranje izkušenj na najvišjem nivoju in nič drugače ne bo pristopil niti k dirkama v Kanadi.

Nedeljska dirka kot priprava na svetovno prvenstvo

 Kot že omenjeno so mnogi kolesarji v Kanado prišli piliti formo pred svetovnim prvenstvom. Pravo pripravo jim bo nudila predvsem nedeljska Velika nagrada Montreala, ki bo precej zahtevnejša od petkove preizkušnje.

Kolesarje zopet čaka mestni krog, ki ga bodo tokrat morali prevoziti 18-krat. Ta je precej razgiban in praktično nima niti metra ravnine. Krog se začne z vzponom na edini klanec Cote de Camillien-Houde (2,3 km; 6,3 %), nadaljuje pa s spustom, katerega večkrat prekinejo manjše špičke. Spust se konča na štartno-ciljni črti, po kateri kolesarji znova zagrizejo v klanec.

Zaradi precej več višinskih metrov (kolesarji jih bodo premagali kar 4124) in predvsem daljšega vzpona je nedeljska trasa precej bolj pisana na kožo Tadeja Pogačarja. Sodil bo v ožji krog favoritov za končno zmago, v boju zanjo pa mu bo največ preglavic verjetno povzročal Wout van Aert.

Zemljevid in profil trase VN Montreala. (vir: twitter)

Omenjena kolesarja se ta konec tedna ne bosta borila le za prestižni zmagi, pač pa tudi za prvo mesto na svetovni lestvici. Na njej ju namreč ločuje le 165 točk, zmaga na posamezni dirki pa prinaša kar 500 točk. Kdor bo uspešnejši na dirkah, se bo na svetovno prvenstvo podal kot številka ena svetovnega kolesarstva.

Prenos obeh dirk si bo mogoče ogledati tudi na TV SLO 2. Prenos se bo obakrat začel ob 19.50.

Prejšnji članekPo smrti kraljice Elizabete II. predčasno končana Dirka po Britaniji
Naslednji članekPrimož Roglič spregovoril prvič po odstopu z Dirke po Španiji