Sam Welsford v elitni druščini do uspeha kariere

Pri 27. letih je Sam Welsford dokončal svoj prehod iz dirkališčnega v cestno kolesarstvo. Z zmago v šprintu 6. etape Dirke po San Juanu med elitnimi imeni karavane je dokazal, da bo tudi v nadaljevanju sezone zelo nevaren.

Dirka po San Juanu se kljub “zgolj” prokontinentalnemu nazivu lahko pohvali z zelo kakovostno štartno listo. Trasa je zaradi številnih ravninskih etap v Argentino zvabila številna izjemna šprinterska imena, ki pa v šesti etapi niso bila kos moči Sama Welsforda (DSM).

Avstralski kolesar, ki je večino kariere preživel na dirkališču in se cestnega kolesarstva resno lotil šele leta 2018, je premeteno izkoristil zavetrje tekmecev v zadnjih metrih, tik pred ciljno črto pa jih prehitel in prišel do zmage kariere.

Na ciljni ravnini so se šprinterji postavili v prvo bojno linijo in začeli s pospeševanjem. Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) je rezal zrak, a s tem pripravljal teren za šprint Welsforda, ki se je skrival v njegovem zavetrju. Ko so Nizozemcu začele pohajati moči, je član DSM-ja zapeljal v ospredje in z visoko hitrostjo smuknil mimo preostalih šprinterjev in prvi prečkal ciljno črto.

Welsford je tako prišel do druge zmage v karieri. Po lanskem slavju na Dirki po Turčiji je tokrat slavil v precej bolj močni konkurenci in s tem poskrbel za uspeh kariere. V nadaljevanju sezone bo tako verjetno prvi šprinter ekipe, saj je nemško moštvo letos zapustil Cees Bol.

“Neverjetno je že, da dirkam s tem fanti. S Fernandom [Gavirio] sem dirkal že na dirkališču in noro je, da tudi tukaj dirkam z njimi. Moj cilj je bil, da sem konstantno med najboljšimi. Presrečen sem, da sem prišel na vrh, čaka me dobro leto,” je bil navdušen Welsford.

Etapo je sicer zaznamoval že zgoden odstop Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Kolumbijec, ki je na edini dosedanji gorski etapi nastopil zelo dobro, je moral dirko zapustiti po vsega štirih kilometrih etape, saj je čutil bolečino v kolenu. Poškodbo je staknil ob padcu na eni izmed preteklih etap.

Prejšnji članekMiguel Angel Lopez dokazal svojo kvaliteto, Egan Bernal pa navdušil gledalce
Naslednji članekZačenja se Saudi Tour, tudi z Luko Mezgecem