Miguel Angel Lopez dokazal svojo kvaliteto, Egan Bernal pa navdušil gledalce

V Argentini se je s peto etapo začel odločilni vikend Dirke po San Juanu. Po več dneh za šprinterje so tokrat na svoj račun prišli hribolazci, med katerimi se je najbolj izkazal Miguel Angel Lopez.

Dolgo smo čakali, da se Dirka po San Juanu končno razživi. V peti etapi smo dočakali prav to. Na zaključnem vzponu Alto Colorado, ki je karavano popeljal 2600 metrov nad morje, smo videli številne napade favoritov za končno zmago, med katerimi je največ moči premogel Miguel Angel Lopez (Medellin).

Dirka se je začela razpletati že 10 kilometrov do cilja, ko je napadel Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep). A Belgijec s samostojno akcijo ni prišel daleč, že dobra dva kilometra kasneje je bil ujet in skupina je bila zopet skupaj.

A ne za dolgo.

Z napadom je tokrat poskusil Miguel Angel Lopez, ki je znan, da oživi nad 2000 metri. Tudi tokrat je bilo tako, Kolumbijec se je izstrelil iz skupine in kljub nekaterim poskusom sledenja njegovemu ritmu, tokrat nihče ni bil kos 28-letniku.

Član Medellina je do cilja povečeval svojo prednost in v zadnji kilometer vstopil s pol minute prednosti pred zasledovalci. V miru je lahko proslavil veliko zmago, s katero je naredil velik korak proti končni zmagi.

Na drugem mestu je v cilj zapeljal Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki dokazuje, da lahko tekmuje tudi na vzponih. V svojem značilnem kronometrskem slogu je ugnal številne precej lažje hribolazce in znova navdušil. Tretje mesto je zasedel Sergio Higuita (Bora-hansgrohe).

Eno prijetnejših zgodb dneva je spisal Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki se še vedno vrača po lanski poškodbi. A Kolumbijec počasi že spominja na stare čase. Tokrat je poskusil s pospeševanji, a večje razlike ni naredil. Tako je na koncu le držal tempo zasledovalne skupine in prišel do četrtega mesta.

Na drugi strani je razočaral Remco Evenepoel, ki je z napadom daleč od cilja potrošil preveč moči, da bi bil konkurenčen v zaključku. Odpadel je že pred ciljem in na sedmem mestu zaostal 1:09, s čimer je že pokopal svoje možnosti za končno zmago.

Prejšnji članekPeter Sagan napovedal slovo od cestnega kolesarstva
Naslednji članekSam Welsford v elitni druščini do uspeha kariere