Sagan po več kot letu dni le prišel do zmage

Peter Sagan si je s samostojnim pobegom na zadnjem vzponu dneva privozil dolgo želeno zmago. Slovak je tako prekinil več kot leto trajajočo zmagovalno sušo.

Deseta etapa Dirke po Italiji se je začela že pred padcem štartne zastavice. Na štartu se namreč niso pojavili številni kolesarji, ki so okuženi s koronavirusom. Mitchelton-Scott in Jumbo-Visma sta celo v celoti odšli z dirke.

Etapa po dnevu počitka je ponavadi namenjena šprinterjem in tudi letos je bilo temu tako. Sicer trasa ni bila lahka, na poti do cilja so kolesarje čakali štirje kategorizirani vzponi. Nobeden ni bil prav dolg, a prav vsi so bili zelo strmi. Še najpoložnejši je bil zadnji vzpon Tortoreto s 7,4 odstotka naklona. Prav na njem se je odločilo o današnjem zmagovalcu.

V beg so danes želeli številni kolesarji, zato je trajalo dolgo, preden se je odcepila skupina, ki je bila po godu glavnini. Vanjo se je uspel pritihotapiti tudi Peter Sagan, ki je prvotno upal na točke z letečega cilja, nato pa se mu je začela odpirati tudi pot do etapne zmage, ki jo je sprejel odprtih rok.

Glavnina je danes želela končati skupaj, saj so bili v njej številni šprinterji, ki so računali na zaključni šprint. Eden glavnih kandidatov je bil Arnaud Demare, zato je Groupama-FDJ velik del dneva preživela na čelu glavnine.

Petindvajset kilometrov do cilja je prednost bega znašala le še 45 sekund in zdelo se je, da je ubežna skupina na dosegu roke. A v ospredju so začeli s poskusi samostojnih napadov, eden najaktivnejših je bil prav Peter Sagan, ki je s pomočjo Bena Swifta pridobil nekaj sekund prednosti.

Na zadnjem vzponu Tortoreto se je Sagan znebil še zadnjega konkurenta in se sam odpeljal poti cilju. Tja je prišel 19 sekund pred Brandonom McNultyjem in 23 pred preostankom glavnine.

Almeida preživel vse napade

Strmi vzponi so danes ponujali možnosti za napad, ki so jih nekateri kolesarji tudi izkoristili. Najaktivnejši je bil Pello Bilbao, ki je dvajset kilometrov do cilja napadel glavnino, predvsem Joaa Almeido, za katerim je imel pred etapo 39 sekund zaostanka. Španec se je vozil zelo dobro in za nekaj trenutkov prišel celo v virtualno vodstvo.

Almeida se je ob pomoči ekipe Bilbaa uspel ujeti in tako ubraniti svojo prednost v skupnem seštevku. Na ciljni ravnini je bil Portugalec celo najhitrejši izmed preostalih kolesarjev in prišel do tretjega mesta, ki prinaša štiri bonifikacijske sekunde.

Prejšnji članekSteven Kruijswijk zapušča Dirko po Italiji
Naslednji članekDemare znova dokazal, da je kralj med šprinterji