Roglič na Tour brez pomoči Kruijswijka

Dirka po Franciji je oddaljena le še dober teden in nabor kolesarjev, ki se bodo podali na 3500 kilometrov dolgo pot je vse bolj jasen. Danes je postalo jasno, da bomo imeli Slovenci na štartu še enega predstavnika več, sedaj pa se je razjasnila še ena izmed ugank zadnjih dni. Jumbo-Visma v Francijo ne bo vzela Stevena Kruijswijka, saj je poškodba rame prehuda.

Kaotična četrta etapa Kriterija Dofineja je zahtevala kar nekaj žrtev, na tleh sta se znašla tudi Primož Roglič in Steven Kruijswijk. Če jo je prvi odnesel še relativno dobro, pa je mnogo slabše padec preživel Nizozemec.

Kruijswijk si je izpahnil ramo, ki so mu jo poravnali že na mestu nesreče. Kasnejši pregledi v bolnišnici so razkrili tudi manjše zlome ramenskih kosti in postavilo se je vprašanje, ali bo 33-letnik nared za nastop na Dirki po Franciji.

Danes je postalo jasno, da to ne bo mogoče. Poškodba se celi počasneje, kot bi si želeli, hkrati pa Nizozemcu spanec kratijo tudi odrgnine in modrice. Odločitev ekipe je Kruijswijk sporočil na svojem Twitter profilu in naznanil, da se bo sedaj osredotočil na Dirko po Italiji.

»Žal so se posledice padca na Dofineji izkazale za bolj resne, kot smo upali. Na veliko žalost ne morem nastopiti na Dirki po Franciji zaradi zlomov in odrgnin na rami. Sedaj se bom posvetil okrevanju, nato pa se osredotočil na Giro d’Italia. Ekipi želim veliko sreče na Touru.«

Izpraznjeno mesto v ekipi bo zapolnil Amund Grondahl Jansen. Norveški državni prvak je po »kolesarski izobrazbi« šprinter, kar pomeni, da bo zavzel drugačno vlogo kot Kruijswijk. A Jumbo-Visma bo v Francijo tako ali tako poslala dovolj hribolazcev, ki bodo na voljo Primožu Rogliču.

Najverjetneje so k odločitvi, da v ekipo uvrstijo Jansena in ne katerega izmed hribolazcev, pripomogli tudi odlični nastopi Wouta van Aerta. Mladi Belgijec se je na preteklih dirkah izkazal tudi z odlično vožnjo v klanec, katere od trikratnega svetovnega prvaka v ciklokrosu nismo pričakovali. Nizozemsko moštvo tako dobiva še enega pomočnika v gorah, Jansen pa bo prevzel vodenje ekipe v dolini.

»Steven je v preteklih mesecih storil vse, da bi lahko začel Dirko po Franciji v najboljši možni formi. A profesionalni šport je težek. Žal mi je, da ne moremo nadaljevati z našim načrtom. Amund Grondahl Jansen bo nadomestil Stevena. Amund je odlično pripravljen in bo nudil pomoč ekipi in kapetanom,« je povedal športni direktor Merijn Zeeman.

Primož Roglič tako ostaja brez enega izmed najtesnejših pomočnikov. Ob sebi bo še vedno imel Toma Dumoulina, Roberta Gesinka, Georgea Bennetta in Seppa Kuss, ki so se izkazali že na dveh pripravljalnih dirkah za Tour. Kot že omenjeno je odlično pripravljenost pokazal tudi Van Aert in že omenjena peterica je dovolj močna, da Rogliča potegne naprej tudi v trenutkih krize.

Poleg tega je Roglič letos odlično pripravljen. Do sedaj še ni pokazal trenutka slabosti, zaradi česar so ga tudi stavnice postavile na prvo mesto favoritov za končno zmago. Tour se bo začel čez natanko devet dni, ko se bodo kolesarji iz Nice podali na tritedensko pot proti Parizu.

Prejšnji članekURADNO: Luka Mezgec debitira na Dirki po Franciji
Naslednji članekKdo so Primoževi najnevarnejši nasprotniki na Touru