URADNO: Luka Mezgec debitira na Dirki po Franciji

Mitchelton-Scott je danes objavil ekipo kolesarjev, ki bo potovala na Dirko po Franciji. V njej se je prvič v svoji karieri znašel Luka Mezgec. Slovenec v Francijo odhaja po etapne zmage, kot edini pravi šprinter ekipe.

Mezgec že osem let nastopa v elitnem World Tour razredu, a Dirka po Franciji se mu je vsakič znova izmuznila. Zbral je že osem nastopov na Grand Tourih, tri na Vuelti in pet na Giru. Na slednjem si je leta 2014 privozil tudi etapno zmago.

Avstralska ekipa v boj za skupno uvrstitev pošilja Adama Yatesa. Glavno pomoč mu bosta nudila Esteban Chaves in Mikel Nieve, ki bosta najverjetneje naskakovala tudi etapne zmage. Na Tour odhaja še nekaj hribolazcev, tu gre omeniti predvsem Jacka Bauerja in Christopherja Juul-Jensena. Specialist za vožnjo na čas bo Sam Bewley.

Mezgec izrazite šprinterske pomoči v Franciji ne bo imel. Edini, ki je še lahko hiter v zaključkih ravninskih etap je Daryl Impey. A Južnoafričan ni »čistokrvni« šprinter, saj na ravnini ni tako hiter kot ostali specialisti za to disciplino. Petintridesetletnik se veliko bolje znajde na zahtevnih šprintih, kjer se cesta nekoliko dviga oziroma na etapah, ki pripeljejo do šprinta zmanjšane skupine kolesarjev.

Tudi Luka Mezgec velja za šprinterja, ki zna »preživeti« vzpone. Mitchelton-Scott bo tako najbolj nevaren na etapah s težkimi šprinti, kjer bodo imeli v ognju kar dva kandidata za etapno zmago. Bežen pogled na trase letošnjih etap razkriva štiri dni, ko bo šprinterjem v zaključku nekoliko težje. Prva taka etapa bo na sporedu že peti dan.

Jasno v boju za etapno zmago Mezgeca pričakujemo tudi zadnji dan na Elizejskih poljanah. Morda celo najbolj prestižen šprint v sezoni bi Slovencu lahko odgovarjal, saj tlakovana podlaga zaključek etape naredi zelo zahteven.

Slovenec bo imel v Franciji na šprinterskih etapah močno konkurenco. Na Tour namreč potujejo Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen (NTT Pro Cycling) in Cees Bol (Sunweb).

Prejšnji članekDirka po Emiliji: Kolesar na spustu ostal brez zavor
Naslednji članekRoglič na Tour brez pomoči Kruijswijka