Remco Evenepoel zavrnil cepljenje proti Covid-19, zaradi morebitnih zapletov pred Dirko po Italiji

Remco Evenepoel se po dolgi rehabilitaciji poškodbe medenice te dni pripravlja na svojo prvo tritedensko dirko. Ekipo bo vodil na Dirki po Italiji, ki se začne že čez dva tedna. Prav zaradi tega je zavrnil možnost prednostnega cepljenja proti Covid-19, v katerega so vključeni športniki, ki bodo poleti nastopili na olimpijskih igrah v Tokiu.

Številne športne zveze v teh dneh športnike, ki bodo nastopili na olimpijadi, prednostno cepijo proti Covid-19. Za to potezo se je odločila tudi Belgija, ki bo v prihodnjem tednu športnike povabila v cepilni center v Bruslju.

Že zdaj pa je jasno, da tja ne bo dopotoval Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), ki je odklonil cepljenje. Po posvetovanju s klubskim zdravnikom Philipom Jansenom je sklenil, da bi morebitne posledice cepljenja lahko ogrozile njegov debi na Grand Tourih in zato s cepljenjem za zdaj počaka.

»Cepljenje toplo priporočam vsem našim kolesarjem, a za Remca trenutek ni primeren,« je v izjavi za Het Laatste Nieuws povedal Jansen.

»V odnosu do olimpijskih iger bi cepljenje zagotovo opravili, a ne teden in pol pred Girom. Enostavno je preblizu, glede na vse težave, ki smo jih že imeli,« je povedal in imel ob tem v mislih zaplete ob Evenepoelovem zdravljenju poškodbe medenice, ki jo je staknil ob padcu na Dirki po Lombardiji.

Forma Evenepoela je velika uganka, saj letos še ni dirkal. (vir: twitter)

Poleg morebitnih odzivov telesa na cepivo, kot so recimo utrujenost, glavoboli in vročina, je razlog za odklon cepljenja tudi dejstvo, da ima Evenepoel že kar nekaj časa veliko število protiteles, kljub temu da nikoli ni imel potrjene okužbe. Jansen predvideva, da je Belgijec okužbo že prebolel, ne da bi zanjo vedel.

»Remco je imel v telesu veliko protiteles. Ta so bila prisotna že lani in ostala so zelo številčna.«

»Ne vemo, kdaj je prišlo do okužbe. Nikoli ni bil bolan. Prav tako v njegovi neposredni okolici ni bilo nikogar z okužbo. A vemo, da se protitelesa večkrat pojavijo pri posameznikih, ki so virus preboleli asimptomatsko

Za Evenepoela bo Dirka po Italiji prvo tekmovanje po lanskem groznem padcu z mostu na Dirki po Lombardiji. Zdravljenje poškodbe je bilo dolgotrajno, zaradi zapletov se je odsotnost še podaljšala, tako da se 21-letnik na italijanski krog podaja brez pripravljalnih dirk.

Kakšna je njegova forma, je uganka za vse. Pred poškodbo bi zagotovo spadal v najožji krog favoritov, a zaradi dolge odsotnosti nihče ne ve, kam kotira belgijski čudežni deček. Odgovor bomo dobili že kmalu. Dirka po Italiji se začenja 8. maja v Torinu.

Prejšnji članekJakob Fuglsang: »Osem let kariere sem zapravil s tem, da sem jedel premalo«
Naslednji članekThibaut Pinot ne bo nastopil na Dirki po Italiji