Primožu Rogliču se bo na dirki Amstel Gold Race pridružil Wout van Aert

Jumbo-Vismi bosta poveljevala Wout van Aert in Primož Roglič. (vir: twitter)

Wout van Aert bi moral včeraj nastopiti na spomeniku Pariz-Roubaix, a je bil ta že pred časom prestavljen. Belgijec je tako moral spremeniti koledar dirk in si izbral dve dirki v prihajajočem tednu. V nedeljo bo na Amstel Gold Raceu združil moči s Primožem Rogličem.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) bi bil eden glavnih favoritov za zmago na Pariz-Roubaixu, podobna vloga pa mu bo pripadla tudi na nadomestnih dirkah. V sredo bo nastopil na Brabantse Pijl, nedeljo pa preživel na Amstel Gold Raceu.

»Dirkal bom na Brabantse Pijl in na Amstel Gold Raceu, nato pa sledi čas za počitek,« je načrte razkril 26-letnik. »Sezono sem šele začel, zato je bilo možno dodati ti dve dirki v koledar. Želim si narediti več s formo, v kateri sem. Če bi se odvil Roubaix, potem ne bi nastopil na še dveh dirkah. Trenutna situacija je omogočila regeneracijo po Dirki po Flandriji in pripravo na obe dirki

V Belgiji na Brabantse Pijl bo nesporni kapetan moštva, ki ga bo podpirala podobna zasedba kot na preteklih belgijskih klasikah. Trasa dirke mu je poznana, čeprav na njej še nikoli ni dirkal. A začetek klasike bo v Leuvenu, kjer bo letos tudi svetovno prvenstvo in kjer Van Aert pogosto trenira.

»Proga mi ni nepoznana. Tukaj pogosto treniram. Če se želiš v tem območju vzpenjati, potem prideš sem,« je razkril član Jumbo-Visme.

Nekaj sprememb na progi, kjer je lani slavil Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), bomo videli, saj so organizatorji na novo tlakovali nekatere vzpone. Eden takih je tlakovan vzpon Moskesstraat, ki se uvršča med pomembnejše na dirki in ponuja možnosti za napad. Vsaj do letos jih je.

Organizatorji so tlakovani vzpon obnovili in vanj namestili iste tlakovce, a celotno površino vzpona zgladili do te mere, da je odsek izgubil vso pristnost. To je razočaralo tudi Van Aerta.

»Namenoma smo se odpeljali do Moskesstraata, da vidimo, kakšen je. Obnovili so ga, a je žalostno videti, kako so to storili. Včasih je bil tlakovan vzpon, na katerem je bilo nemogoče vstati s sedeža. Sedaj se preprosto pelješ preko. Res je škoda, tudi za svetovno prvenstvo v Leuvenu.«

Klanec Moskesstraat pred obnovo (levo) in po njej (desno). (vir: twitter)

Močna zasedba na Nizozemskem

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil že pred začetkom sezone določen za kapetana na Amstel Gold Raceu. Podprt naj bi bil z močno zasedbo, ki je po odpovedi Pariz-Roubaixa dobila novega člana.

Van Aert in Roglič bosta prvič skupaj nastopila na enodnevni klasiki in postavlja se vprašanje, kdo bo prvi mož ekipe. Klasike navadno pripadajo Van Aertu, a tudi Roglič je dokazal, da na njih lahko zmaguje. Bo ekipa ohranila obljubo in vseeno podprla Rogliča, si bosta morda delila vlogo, ali pa se bo Roglič podredil klubskemu kolegu in si tako zagotovil Van Aertovo zvestobo na Dirki po Franciji?

Na lanski Dirki po Franciji se je Van Aert povsem podredil Rogliču. (vir: twitter)

Sprva bosta oba kolesarja verjetno imela ob sebi pomočnike, ki ju bodo varovali in skušali sveža pripeljati v zaključek. Tekom dirke se bo razkrilo razmerje moči in ekipa bo lažje določila prvo violino.

Prav lahko se zgodi, da bosta v zaključek v manjši skupini prišla oba in bosta lahko izkoristila številčno prednost pred tekmeci. Van Aert razkošja pomočnika v zaključku nima velikokrat, a edinkrat letos, ko ga je imel na Gent-Wevelgem, je dirko tudi dobil.

Roglič lahko prisotnost Van Aerta obrne v svojo korist. Če v zaključek prideta skupaj, lahko Roglič napade že od daleč, medtem ko Van Aert ostane v zasledovalni skupinici. Ta bo nato postavljena pred dilemo. Bodo lovili Rogliča in tako porabili moči za to, da Van Aerta, ki je izjemen šprinter, »brezplačno« pripeljejo na ciljno ravnino, kjer lahko brez težav slavi?  

V nedeljo nas zagotovo čaka spektakel, ki ga ne gre zamuditi. Poleg Rogliča bomo Slovenci pesti stiskali še za Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) in Luko Mezgeca (BikeExchange), ki bi prav tako lahko v ospredju ostala do samega konca.

Prejšnji članekČasa za proslavljanje ni, Roglič že trenira na trasi Dirke po Franciji
Naslednji članekMark Cavendish po 1159 dneh zopet na vrhu