Pariz-Roubaix tudi uradno prestavljen na oktober

Dolgo časa se je napovedovalo, danes pa je ASO tudi uradno potrdil, da je spomenik Pariz-Roubaix prestavljen na jesenski termin. Nov datum sta prejela tako moška kot tudi ženska izvedba, ki bo sploh prva v zgodovini.

Po lanskoletni odpovedi najprestižnejše enodnevne dirke v Franciji se tudi letos zdravstvene razmere poigravajo z izvedbo ‘Severnega pekla’. Departma Hauts-de-France je zaradi povečanega števila okužb v štiritedenskem »lockdownu«, ki onemogoča normalno izvedbo dirke.

Tako moška kot ženska dirka bi morala biti izvedena 11. aprila. Organizator dirke ASO je v sodelovanju z Mednarodno kolesarsko zvezo našel nova datuma izvedbe, a tokrat bosta ženska in moška dirka izpeljani v različnih dneh. Ženske se bodo s tlakovci Roubaixa prvič v zgodovini spopadle 2. oktobra, dan kasneje, torej 3. oktobra pa preizkušnja čaka še fante.

»Dirka Pariz-Roubaix je vir ponosa za celotno pokrajino Hauts-de-Franca, ki jo vsako leto sprejme odprtih rok. Je del pokrajine. Je del zgodovine. Zato smo zelo veseli, da lahko naznanimo, da bo ‘Kraljica klasik’ leta 2021 izpeljana in da bodo tekmovalke in gledalci lahko uživali tudi v prvi ženski izvedbi dirke,« je ob naznanitvi novega datuma povedal direktor dirke Christian Prudhomme.

Dirka bo na sporedu le teden dni po svetovnem prvenstvu, ki bo letos potekalo v Flandriji. Tamkajšnja trasa bo podobna spomladanskim tlakovanim klasikam, zato bi lahko služila tudi kot dobro ogrevanje za Pariz-Roubaix.

Drugega oktobra bo sicer v Italiji izpeljana ena izmed pomembnih enodnevnih dirk. Dirka po Emiliji, ki jo je predlani osvojil Primož Roglič, se bo tako križala s Pariz-Roubaixom, a dirki navadno na štart privabita različen tip kolesarjev. V Francijo bodo tako odpotovali specialisti za klasike, medtem ko se bodo v Italiji udarili predvsem hribolazci.

Prejšnji članekAdijo ‘supertuck’, lepo te je bilo poznati!
Naslednji članekNaesen naveličan kritik: »Vsi so tako navdušeni nad Van Aertom in Van der Poelom, da karkoli narediš, si kritiziran«