Primož Roglič postavil drugi najboljši čas na prelaz Madone

Čeprav trenutno celoten kolesarski svet stoji, pa kolesarji vseeno še naprej zavzeto trenirajo. Nekateri v virtualnem svetu s pomočjo trenažerjev, spet drugi na pravih cestah in vzponih. Med slednjimi je tudi naš as Primož Roglič, ki se je zjutraj odpravil na 135-kilometrsko vožnjo, na kateri je prečkal tudi prelaz Madone, cilj številnih kolesarjev, ki se pripravljajo na dirko po Franciji. Podatke o vožnji je Roglič delil na svojem Strava profilu.

Prelaz Madone na obrobju Nice, kjer v času bivanja v Monaku, redno trenira Primož Roglič, je eden izmed priljubljenejših ciljev kolesarjev, ki se pripravljajo na Tour de France. Čeprav v dirki še nikoli ni bil vključen, najverjetneje zaradi (pre)ozke ceste, pa je vzpon dober pokazatelj forme pred dirko.

O prelazu se je v svoji knjigi Ne gre samo za kolo pisal tudi Lance Armstrong in razjasnil, da mu je prav prelaz Madone nudil najboljšo povratno informacijo o trenutni pripravljenosti. V kolikor je na vrh prikolesaril v dobrem času, je vedel, da bo zmagal na Touru. Zloglasni zdravnik Michele Ferrari je Američana večkrat pričakal na vrhu vzpona, mu izmeril nivo laktata v krvi in odčital merilec moči. Če je Armstrongu na vzpon uspelo razviti povprečno moč 6,8 W/kg, potem je bil na dobri poti k zmagi na francoski pentlji.

Rezultati vzpona na Madone. Vzpon se prične nekaj metrov pred uradnim merjenjem Strave. vir: Strava

Primož Roglič se je danes na Madone povzpel po slabih 100 kilometrih predhodne vožnje in za vzpon potreboval 30 minut in pet sekund. Podatek sam po sebi ne pove dosti, zato dodajmo, da je s tem, po podatkih Strave, postavil drugi najboljši čas vzpona, hitreje se je na vrh povzpel le Richie Porte, ki je potreboval 25 sekund manj. Da dosežku Rogliča dodamo še dodatno težo, lahko povemo, da je Slovenec v klanec razvijal povprečno moč 6,5 W/kg, torej 0,3 W/kg manj od magične meje Armstronga, za katero je Američan trdil, da je dovolj visoka za zmago na Touru.

Roglič je očitno na začetku sezone v odlični formi, velik del k temu pridoda dejstvo, da se je pripravljal na dirko Pariz – Nica, ki jo je naposled Jumbo – Visma v celoti izpustila, a kljub temu lahko kolesarski navdušenci z visokimi pričakovanji pričakujemo nadaljevanje sezone. Vsi skupaj lahko le upamo, da koronavirus ne bo odnesel dirke po Franciji, kjer bo, glede na jutranji trening, Primož Roglič eden osrednjih favoritov za skupno zmago.

Impresivni podatki jutranjega treninga Primoža Rogliča. vir: Strava
Prejšnji članekPrudhomme: »Pariz – Roubaix ni realen«
Naslednji članek15 kolesarskih filmov vrednih ogleda