Primož Roglič gre danes po rumeno majico

Tri sekunde. Toliko znaša razlika med vodilnim Adamom Yatesom in drugo uvrščenim Primožem Rogličem. Še dodatne štiri sekunde zaostala Tadej Pogačar, ki trenutno zaseda tretje mesto. Oba Slovenca bosta danes skušala pridobiti vsaj eno mesto, kar bi Primožu Rogliču prineslo najbolj želeno oblačilo v svetu kolesarstva – rumeno majico.

Pogled na skupno razvrstitev dirke je fantastičen. Dve slovenski zastavi tik pod vrhom, po današnji etapi pa upravičeno upamo, da ju bomo videli povsem na vrhu. Še pred nekaj leti se nam ni zdelo mogoče, da bi Slovenec na Dirki po Franciji napadal rumeno majico, danes pa to počneta kar dva.

Današnja 191 kilometrov dolga etapa po profilu spominja na tisto izpred dveh dni, ko smo na cilju videli zgodovinski uspeh Slovenije. Sicer je nekoliko lažja, a zaključni kilometri bodo podobni.

Profil današnje trase. vir: twitter

Trasa prvih 158 kilometrov vodi po povsem ravnem območju med Alpami in Centralnim masivom. V slednjega se bodo kolesarji zaleteli trideset kilometrov pred ciljem, ko se bodo najprej povzpeli na vzpon tretje kategorije, takoj zatem pa sledi še prvo kategorizirani klanec.

Cilj ne bo na vrhu kategoriziranega klanca, bodo pa na njem na voljo bonifikacijske sekunde, ki bi Zasavskega orla že lahko postavile v rumeno. Po krajšem spustu se bo cesta še zadnjič obrnila navzgor, osem kilometrov s povprečnim naklonom 4 odstotke bo odločalo o zmagovalcu etape in nosilcu rumene majice.

Zadnjih 30 kilometrov, ko se cesta postavi navzgor. vir: twitter

Razplet današnjega dne bo odvisen predvsem od Jumbo-Visme in Mitchelton-Scotta. Slednji morajo braniti rumeno majico in posledično narekovati tempo glavnine. Skoraj zagotovo se bo danes v beg podalo veliko število kolesarjev, saj etapa ponuja možnosti za uspeh. Če avstralsko moštvo ne bo lovilo bega, bi ta lahko prišel pod zadnji vzpon s prednostno, ki bi že zagotavljala etapno zmago.

Drugo vprašanje je, ali bo moštvo Primoža Rogliča dopustilo močan beg. Na trasi je na voljo kar 18 bonifikacijskih sekund (8 na gorskem cilju in 10 na cilju), ki si jih bo Roglič zagotovo želel. Ob medlem vodenju skupine Mitchelton-Scotta se lahko zgodi, da se bodo na čelo glavnine postavili rumeni dresi nizozemskega moštva.

Če glavnina na zaključni vzpon pride skupaj, potem bodo favoriti za etapno zmago podobni kot pred dvema dnevoma. Primož Roglič in Tadej Pogačar bosta spadala v sam vrh pretendentov, zraven bo zagotovo tudi Julian Alaphilippe, ki si bo po včerajšnji neumnosti, želel nazaj priboriti rumeno majico.

Nevaren bo tudi Guillaume Martin. Francoz je nazadnje napadel prvi, a v zaključku mogel priznati premoč slovenskemu dvojcu. Vseeno si je priboril tretje mesto, ki ga bo danes želel izboljšati. Potem so tu še vsi ostali kandidati za končno zmago. Egan Bernal, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Tom Dumoulin in ostali bodo danes skušali v prvi vrsti ostati v ospredju, ob pravih pogojih pa se boriti celo za etapo.

Prejšnji članekVan Aertu etapna zmaga, Yates po neumnosti Alaphilippa do rumene majice
Naslednji članekVIDEO: Lutsenko uspešno pobegnil, med favoriti brez sprememb