Pol ure do večnosti

Vse bolj redko o zmagovalcu Grand Toura odloča zadnja etapa. Letos bo zagotovo. Pred zadnjo etapo sta namreč Tao Geoghegan Hart in Jai Hindley na vrhu povsem poravnana. Slabih šestnajst kilometrov ceste bo odločilo, kdo se bo zapisal v kolesarsko večnost.

Dvajset dni, 3490 kilometrov in 85 ur, 22 minut in sedem sekund kolesarjenja je za vodilnim dvojcem, ki se bosta na štartno klančino podala z eno samo mislijo – končno zmago.

Nihče si ni predstavljal, da se bosta za rožnato majico v Milanu borila kolesarja, ki sta na dirko prišla kot pomočnika. Geoghegan Hart je prišel pomagat Geraintu Thomasu, Hindley pa Wilcu Keldermanu.

…in nato sta bila le še dva. vir: twitter

Prvemu je bila vloga kapetana »podarjena«, saj je Thomas zaradi poškodbe z dirko kmalu zaključil, Hindley pa je do vloge prvega moža ekipe prišel drugače. Dolgo časa je služil Keldermanu in se z dobrimi predstavami držal visoko v skupnem seštevku. Ko je Nizozemec pokazal prve znake slabosti, je Hindley ostal z njim, a ob napadih Ineosa je moral slediti in za seboj pustiti svojega kapetana. Kmalu je postalo jasno, da je Avstralec najmočnejši kolesar v ekipi in postal je prva violina.

Včerajšnja etapa je dokončno izluščila glavna favorita za končno zmago. Geoghegan Hart in Hindley sta ob pomoči Rohana Dennis ustvarila zadostno razliko do Keldermana, da Nizozemec danes ne bo ogrožal njunega boja. Zaostaja namreč že minuto in pol, kar je preveč, da bi lahko nadoknadil na 15,7-kilometrski vožnji na čas.

Nekaj več možnosti za rožnato majico ima Geoghegan Hart, ki velja za solidnega kronometrista. Tudi Hindley ni slab, a vseeno slabši od Britanca. Avstralec bo tako moral odpeljati kronometer svojega življenja in upati na nekaj slabši dan Ineosovega kolesarja. Hindley bo sicer v rahli prednosti, ker bo štartal kot zadnji in tako sproti obveščen o razliki do konkurenta.

Lahko odloči dres?

Z včerajšnjim drugim mestom je Hindley prevzel rožnato majico, v kateri bo nastopal tudi danes. Pred vsako vožnjo na čas morajo nosilci vseh majic dobiti nov dres v pripadajočih barvah, kar kolesarjem vzame kar nekaj časa. Treba jih je namreč premeriti, nato večkrat preizkusiti dres, narediti popravke, dokler naposled ni tak, kot mora biti.

Tako Hindley kot Geoghegan Hart bosta dobila nova dresa, prvi rožnatega, slednji belega. S tega vidika sta na istem, a opremljevalec Dirke po Italiji in Ineosa je isti – podjetje Castelli. Mere Britanca torej že imajo, tudi Geoghegan Hart je na njihov dres navajen in bo tako lahko pridobil nekaj psihološke prednosti.

V igri sekund, morda celo stotink je pomembna vsaka malenkost in tudi udobje v dresu ter trajanje pomerjanja lahko na koncu naredi razliko. Upamo sicer, da je ne bo in bo zmagovalec tisti, ki bo imel močnejše noge.

Geoghegan Hart se bo na traso podal ob 16.09, Hindley pa tri minute kasneje. Za Slovence bo zanimiv tudi nastop Jana Tratnika, ki bo štartal ob 14.51.

Prejšnji članekWellens najmočnejši med ubežniki, Rogliču šprint glavnine
Naslednji članekTao Geoghegan Hart je zmagovalec Dirke po Italiji