Pogačar rekordno hitro na prelaz Marie Blanque

Deveta etapa letošnje Dirke po Franciji bo za vedno zapisana v zgodovino slovenskega kolesarstva. Primož Roglič je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico, Tadej Pogačar pa prišel do svoje prve etapne zmage na Touru. A etapa je bila rekorda še zaradi nečesa drugega, Pogačar je namreč že drugi dan zapored podrl najhitrejši čas vzpona, tokrat je časovno znamko popravil na prelaz Marie Blanque.

Na Col de Peyresourde je v osmi etapi Pogačar popravil 17 let staro rekordno znamko Alexandra Vinokourova. Dan kasneje je zopet popravljal rekorde, tokrat na veliko manj poznan prelaz Marie Blanque.

Pogačar ga je prekolesaril v 24 minutah in 28 sekundah, sedem sekund hitreje kot Romain Bardet. »Gorenjski volk« je tako še drugi dan zapored proizvajal neverjetno moč in dokazal, da besede strokovnjakov o njegovi izjemno hitri regeneraciji še kako držijo.  

Enaindvajsetletnik je slabih 25 minut vzpona proizvajal povprečno moč 420 wattov. Številka je še toliko bolj neverjetna, če vzamemo v zakup, da je podoben napor opravil že dan prej. Na Peyresourde je vozil točno dvajset sekund manj, v tem času pa povprečno proizvajal osem wattov več.

Analiza Pogačarjevega vzpona na Marie Blanque. vir: Strava

Talent in genetske sposobnosti Pogačarja nas vedno znova navdušujejo, že v času karantene je popravljal rekorde slovenskih vzponov, tokrat pa se je spravil v obup spravljati še francoske ljubiteljske kolesarje.

Kar daje rekordno hitremu vzponu še dodatno težo, je seveda etapna zmaga. Mnogi kolesarji v karavani se lahko hitro vzpnejo na gorske cilje, a le redki lahko dvajset kilometrov kasneje prešprintajo konkurente. Na veselje slovenskih ljubiteljev kolesarstva lahko Pogačar naredi oboje.

Prejšnji članekUspeh Pogačarja in Rogliča odmeva tudi v tvitosferi
Naslednji članekŠprinterska poezija Pascala Ackermanna za prvo zmago na dirki