Po 17 mesecih je Dylan Groenewegen zopet na vrhu

Skoraj sedemnajst mesecev je moral Dylan Groenewegen čakati, da je ponovno lahko zmagoslavno dvignil roki. Na Dirki po Valoniji je osvojil prvo etapo in tako dokazal, da po težkem obdobju, ki ga je preživel, še vedno zna zmagovati.

V torek se je v Belgiji začela petdnevna Dirka po Valoniji, kjer se borijo številni kolesarji, ki so izpadli iz ekipe za Tour de France in ne nameravajo nastopiti na olimpijskih igrah. Mednje spada tudi Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), ki je v Belgijo prišel po zmage v šprintih, s katerimi bi si povrnil prepotrebno samozavest.

Prav dolgo na zmago ni rabil čakati, saj je bil že prvi dan najhitrejši. V zaključnem šprintu je obračunal s preostalimi šprinterji, ki so dopotovali na dirko in prišel do svoje prve zmage po lanskem 26. februarju, ko je konkurenco ugnal na četrti etapi UAE Toura.

»Veliko olajšanje je, da sem ponovno zmagal. Dobro sem se počutil že v zaključkih etap Dirke po Belgiji, a nisem uspel postaviti pike na i,« je razložil presrečni 28-letnik.

»Ekipa je danes imela nadzor in mi pripravila dobro izhodišče. Nikoli nisem bil v položaju, kjer bi mi lahko zaprli pot. Timo Roosen je bil zelo močen kot zadnji mož in sam sem moral le dokončati delo. Res sem vesel, da se je izšlo.«

Lani v zaključku sezone je na Dirki po Poljski Dylan Groenewegen povzročil hud padec Fabia Jakobsena, ki je bil nekaj časa celo v življenjski nevarnosti. Zaradi tega je prejel 9-mesečno prepoved dirkanja, ki se je iztekla letos maja.

A bolj kot s prepovedjo dirkanja je imel Groenewegen težave z obtožbami kolesarske javnosti, ki so mu povzročale psihične težave. V poštni nabiralnik je celo prejel pisma s smrtnimi grožnjami, zaradi česar ga je nekaj časa varovala tudi policija.

Po težkem obdobju se 28-letnik počasi vrača v karavano, a formo, ki ga je krasila pred nesrečnim dogodkom še išče. Počasi zopet pridobiva samozavest potrebno za udeležbo v šprintih in zmaga na Dirki po Valoniji je prvi korak v pravo smer.

»Ta zmaga je zame več kot le zmaga. Šel sem skozi težko obdobje, v katerem je bilo kolesarstvo drugotnega pomena. Veliko se je zgodilo. Nesreča je jasno del tega, a tudi v zasebnem življenju so bile spremembe,« je v izjavi za ekipno spletno stran povedal Nizozemec.

»Ves ta čas smo se trudili in lepo je ponovno zmagati. Ekipa me je ves čas podpirala in za to sem jim hvaležen. To mi je zelo pomagalo,« je še dodal.

Prejšnji članekEsteban Chaves bo pri EF Education-Nippu zamenjal odhajajočega Sergia Higuito
Naslednji članekSlovenska reprezentanca se že spoznava z japonskimi cestami