Neverjetni Vlasov na prestolu dirke po Emiliji nasledil Rogliča

Aleksander Vlasov je veliki junak enodnevne dirke po Emiliji, na kateri je lani slavil Primož Roglič. Član Astane si je zmago privozil na zaključnem vzponu do bazilike Madonna di San Luca. Veliki osmoljenec dirke je postal član Deceuninck-Quick Stepa Joao Almeida, ki je vodil še 700 metrov do cilja.

Letošnja dirka po Emiliji je bila na sporedu prej kot smo je vajeni. Navadno je na sporedu oktobra, ko so odpeljani že vsi trije Grand Touri, a sprememb v koledarju smo letos že vajeni. Namesto jesenskega muhastega vremena je kolesarje tako danes pozdravilo sonce, ki je ozračje segrelo na 30 stopinj.

Dvestokilometrsko preizkušnjo je najhitreje premagal Aleksandr Vlasov (Astana), ki si je tako privozil že letošnjo drugo zmago na enodnevni dirki. Rus je odločilno potezo na poti do zmage potegnil dobra dva kilometra do cilja, ko se je cesta še zadnjič postavila pokonci.

V ospredju je zadnji krog in pol bežal Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) in si deset kilometrov do cilja privozil že 35 sekund prednosti. Skupina kolesarjev v ozadju, v kateri so bili Vincenzo Nibali in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang in Aleksandr Vlasov (Astana), Eddie Dunbar (Ineos), Diego Ulissi (UAE Emirates) in Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), prave usklajenosti ni kazala in izgledalo je, da bo prednost vodilnega Portugalca zadostovala za končno zmago.

Sledili so trenutki krize, ko je Almeida začel vse bolj poplesavati na kolesu in prednost se je topila. Ob vstopu na zadnji dvokilometrski vzpon je znašala le še 20 sekund, v ozadju pa sta se iz skupine izstrelila Vlasov in Ciccone. Slednji je kmalu popustil, Vlasov pa se je odpravil v lov na zmago.

Sedemsto metrov do cilja je dohitel Almeido in se brez predaha odpeljal naprej. Na poti do zmage mu tako ni stal nihče več, Rus je stopil »s plina« in zadnje metre odpeljal v zmernem tempu, ki mu je še omogočal zmago. Drugo mesto je osvojil Almeida, tretji pa je bil Diego Ulissi.

Na dirki sta nastopila tudi dva Slovenca. Domen Novak in Luka Pibernik sta zastopala barve Bahrain-McLarena, a razpleta dirke žal nista krojila.

Dirko po Emiliji odpeljala tudi dekleta

Pred moško dirko se je na ulicah Bologne odvila tudi ženska različica dirke. Na njej je slavila Danka Cecilia Ludwig, ki nastopa za ekipo FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope. Štiriindvajsetletnica je z zmago kronala dobre nastope v letošnji okrnjeni sezoni, svojo formo pa bo skušala prenesti tudi na žensko različico Dirke po Franciji, znane pod imenom La Course by Le Tour de France.

Na dirki je bila dobro zastopana tudi Slovenija, v Italiji so moči merile štiri Slovenke. Do najboljšega rezultata je prišla Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila četrta. Špela Kern (Lviv Cycling Team) je bila enajsta, Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) 26., Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana) pa 73.

Prejšnji članekNova dirka, nove težave s cestiščem
Naslednji članekFroome in Thomas ostajata brez Dirke po Franciji