Mladi talent Jumbo-Visme odhaja k UAE Emiratesom

Finn Fisher-Black je eden najbolj perspektivnih mladih kolesarjev v karavani. Zadnji dve leti je preživel v razvojni ekipi Jumbo-Visme, v kateri je letos večkrat navduševal. A trud, ki so ga Nizozemci vložili v razvoj Novozelandca, je bil zanje zaman, saj bo ta kariero v naslednji sezoni nadaljeval pri UAE Emiratesih.

Pri 18 letih je talentirani Novozelandec Finn Fisher-Black prestopil prag Jumbo-Visme in oblekel dres razvojne ekipe. V kratkem času je dokazal, da ima potreben talent za osvajanje največjih etapnih dirk in nizozemska ekipa ga je razvijala skladno z danostmi.

Ves trud Jumbo-Visme je v teh dneh postal brezpredmeten, saj so 19-letnika v svoje vrste zvabili UAE Emirates. Fisher-Black se po koncu sezone seli v arabsko moštvo, za zdaj pa še ni jasno ali bo sprva branil barve razvojne ekipe Colpack Ballan, kot je to počel že eden večjih talentov v podmladku moštva Juan Ayuso.

Jumbo-Visma si mladeniča ni želela izgubiti, vanj so jasno vložili čas in denar ter upravičeno upali, da bo zanje kasneje v karieri osvajal odmevne zmage. A na koncu je prevladal denar. Po poročanju Het Nieuwsblada so pri UAE Emiratesih Fisher-Blacku ponudili plačo, ki jo Jumbo-Visma ne more in ne želi izenačiti. Nizozemci so sicer ponudili bogato ponudbo, a ta se ni mogla kosati z arabskim denarjem.

Jumbo-Visma je Fisher-Blacku ponudila novo pogodbo, ki pa se ni mogla kosati s ponudbo UAE Emiratesov. (vir: twitter)

Fin Fisher-Black je kolesar za skupno razvrstitev. Odlično se pelje v klanec, morda celo še boljši pa je v boju s štoparico. Dve izmed glavnih predpostavk za osvajanje etapnih dirk torej ima, v praksi jih je pokazal tudi letos spomladi na Baloise Belgium Touru. Tam je na kronometru zaostal le za Remcom Evenepoelom in Yvesom Lampaertom (oba Deceuninck-Quick Step), na koncu pa v skupni razvrstitvi zasedel visoko 4. mesto.

Novozelandec ima za seboj dobro sezono, ki jo je otvoril z drugim mestom na novozelandski petdnevni etapni preizkušnji, nato pa je v domovini postal državni prvak do 23 let v vožnji na čas. Po prihodu v Evropo je navdušil tudi v naši bližini, skupne zmage se je veselil na štiridnevni dirki Istarsko Proljeće.

Jumbo-Visma je torej doživela hud udarec, saj so ostali brez pomembnega kolesarja za prihodnost. Na drugi strani se UAE Emiratesom lahko smeji, saj so v zbirko dodali še enega mladega talenta, ki bo v prihodnje lahko tvoril eno najmočnejših ekip za etapne dirke.

Prejšnji članekDIRKA PO FRANCIJI: Štartni časi vožnje na čas 5. etape
Naslednji članekKolumna Jana Bakelantsa: »Padci niso del naše službe«