Pogačar resnega izzivalca dobiva kar znotraj lastne ekipe

Na kolesarsko sceno vstopa novo mlado ime, ki bo v prihodnjih letih krojilo največje dirke. Juan Ayuso je pri 18 letih nase opozoril do te mere, da ga je ekipa UAE Emirates med sezono iz razvojne ekipe prestavila v glavno moštvo.

Mladi španski kolesar Juan Ayuso je star le 18 let, a ima že sklenjeno dolgoročno podobo z World Tour ekipo. UAE Emirates so petletno sodelovanje z njim sklenili že med lansko sezono in ga na začetku letošnje poslali v razvojno ekipo Colpack Ballan.

Španec v njej ni ostal prav dolgo. Po osmih dirkah, na katerih si je privozil kar pet zmag, so v ekipi UAE Emirates spoznali, da je mladenič že pripravljen na dirke višjega nivoja.

Največji uspeh Ayusa, ki je tudi botroval k selitvi v glavno moštvo, je nedavna zmaga na mladinski izvedbi Dirke po Italiji, tako imenovanem ‘Baby Giru’. V desetih dneh dirkanja je Španec zbral tri etapne zmage, tudi na koncu pa se je veselil skupne zmage in tako postal šele prvi Španec v zgodovini, ki je osvojil to dirko.

Ayuso v mnogih pogledih spominja na Tadeja Pogačarja, s slovenskim asom si nenazadnje deli tudi trenerja Iniga San Millana, ki pa med varovancema vidi razliko.

»Predispozicije ima take kot Tadej: razvija lahko 6,2 W/kg. Dober je tako v gorah, na ravninah, v kronometru, a Pogačar je mirnejši kot on.«

Zmaga na ‘Baby Giru’ je dokončno potrdila, da je pripravljen na naslednji korak. (vir: twitter)

Primerjave med Ayusom in Pogačarjem so jasne in pričakovane, a šef ekipe Joxean Fernandez Matxin talentirane dvojice ne želi metati v isti koš.

»Naučiti se mora živeti z zanimanjem, ki ga je povzročil. Ni mu všeč, ko se delajo primerjave. Želimo si, da je edini Juan Ayuso,« je povedal Maxtin.

Pri 18 letih se mora Ayuso naučiti še veliko stvari, zato nad njim stalno bdi trener San Millan, ki mora Španca pogosto zadrževati, saj je mladenič eden najbolj predanih kolesarjev, kar bi mu na dolgi rok, ob nenadzorovanju, lahko celo škodilo.

»Če mu naročiš, da trenira štiri ure, bo vozil štiri ure in eno minuto v primeru, da je moral zavirati na semaforju. Ja najbolj profesionalen kolesar, kar sem jih videl v svojem življenju, a moraš ga ustaviti, saj se sam ne želi,« je povedal San Millan, ki se boji, da bi mladenič že zgodaj imel težave s pretreniranostjo.

Ayuso slovi tudi po močni vpletenosti v vsako podrobnost kolesarstva. »Juan želi poznati vse podrobnosti. Ima velik apetit po poznavanju fizioloških, zmogljivostnih in trenažnih podrobnosti. Je zelo inteligenten, vključen in discipliniran, do meje, ko postane skoraj dolgočasno.«

Arabsko moštvo je napovedalo, da bo Ayuso letos nastopil na nekaterih dirkah višjega ranga, kjer bo nabiral potrebne izkušnje. Koledar bo v večini omejen na španske dirke, velika želja je nastop na klasiki San Sebastian, ki bo na sporedu 31. julija. Letos ga sicer na Dirki po Španiji ne pričakujemo, saj bo tam vse podrejeno Tadeju Pogačarju.

Prejšnji članekTejay van Garderen napovedal slovo od profesionalne karavane
Naslednji članekNorveška ekipa Uno-X Pro Cycling si želi World Tour naziva