Mednarodna kolesarska zveza prepoveduje »Mohoričev« način spuščanja

Po lanski sezoni številnih nesreč se je v karavani začel pritisk na Mednarodno kolesarsko zvezo, da uvede bolj stroga varnostna pravila. Ta se je odzvala in s sezono 2021 predstavlja nekaj novosti, ki bodo dodatno varovale kolesarje.

Nesreča Fabia Jakobsena na Dirki po Poljski in padec z mostu Remca Evenepoela na Dirki po Lombardiji sta le dva primera z lanske sezone, ki sta izpostavila potrebo po večji varnosti na dirkah. Kolesarji so na nepravilnosti na trasi opozarjali še na številnih drugih dirkah in glas športnikov ni mogel biti več preslišan.

Zadnjica paše na sedež

Najbolj vidna sprememba v novi sezoni je prepoved vsakršnega spuščanja na zgornji cevi. Čeprav položaj do sedaj ni bil kriv za veliko nesreč, pa se ob hkratnem poganjanju pedal povečuje možnost za padec. UCI tako želi težave preprečiti, še preden bi do njih prišlo.

Položaj s sedenjem na zgornji cevi je v zadnjih letih postal zelo popularen. Na spustih ga je uporabljalo vse več kolesarjev in UCI je »potegnil ročno zavoro«. Eden prvih, ki je dotični položaj pripeljal v profesionalno karavano je bil Matej Mohorič, ki se je na zgornji cevi spuščal že na enem izmed svetovnih prvenstev do 23 let.

Kasneje so položaj pogosto povezovali s Chrisom Froomom, ki je položaj uveljavil med spustom s Peyresourda. Mnogi so takratno etapno zmago pripisovali prav omenjenemu položaju, kasnejše raziskave pa so pokazale, da položaj ni ključno pripomogel k uspehu.

Za varnost bo skrbel varnostni direktor dirke

Še ena izmed želj kolesarjev je bila imenovanje neodvisne komisije, ki bi pregledovala traso dirke. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so želji uslišali le delno. Ustanovili so novo delovno mesto »direktorja varnosti dirke«, ki pa bo še vedno pod okriljem UCI-ja.

Direktorsko mesto bo prevzel Richard Chassot, ki je do sedaj deloval kot organizator Dirke po Romandiji in direktor AIOCC-a, ki skrbi za poenotenje vseh organizatorjev dirk. Zaradi izognitve konfliktu interesov je ob nominaciji za novo delovno mesto odstopil s položaja pri AIOCC-u.

Prejšnji članekWellens s pobegom šprinterjem prekrižal načrte
Naslednji članekPrepoved spusta na zgornji cevi deli profesionalno karavano