Matej, Tadej ali kdo drug? Čas je za Milano-San Remo

Ob 10.10 se bo 175 kolesarjev podalo na pot od Milana do San Rema. Med njimi bomo našli tudi pet Slovencev, med katerimi naj več pričakujemo od Tadeja Pogačarja in lanskega zmagovalca Mateja Mohoriča.

Leto je naokoli in znova je čas za prvi spomenik sezone. Milano-San Remo je najdaljši izmed petih spomenikov, a tradicionalno velja za najlažjega. 294 kilometrov dolga trasa prave izzive namreč ponudi šele v zadnjih 50 kilometrih, pri čemer se o zmagovalcu običajno odloča na zadnjih dveh vzponih Cipressa in Poggio, pogosto pa celo na ciljni ravnini.

Tudi lani je dirka sledila temu vzorcu, edina razlika je bila ta, da Matej Mohorič ni napadel na vzponu Poggio, pač pa na spustu z njega. Ta velja za enega bolj tehničnih v spomladanskem delu sezone in dokazano lahko kolesar na njem naredi odločilno razliko.

Spremenjen začetek, isti konec

Čeprav se dirka imenuje Milano-San Remo, se ta od letos dalje ne bo več začenjala v Milanu. Težave organizacije dirke v velikem mestu so organizatorje prisilile, da štartno črto premakne na obrobje mesta, v vasico Abbiategrasso.

Velike spremembe na razplet to ne bo imelo. Po približno 30 kilometrih se bo cesta priključila običajni trasi in kolesarji bodo do cilja ostali na poznanem terenu.

Precej bolj pomembno je dejstvo, da zaključek ostaja nespremenjen. Kot že rečeno bosta Cipressa in Poggio tista, ki bosta skrbela za spektakel, predvsem zato, ker kolesarji teren poznajo zelo dobro in so ga v preteklih dneh in letih prevozili že mnogokrat.

Matej Mohorič je pred dnevi povedal, da bi lahko spust s Poggia prevozil z zaprtimi očmi. Živi namreč v Monaku, ki je od San Rema oddaljen slabih 40 kilometrov, zato je Poggio pogosto del njegovega treninga.

Enako velja še za mnoge kolesarje, ki so prebivališče našli v kneževini. Med njimi je tudi Tadej Pogačar, ki danes sodi v najožji krog favoritov, a za spremembo od Mohoriča, bo svojo priložnost iskal na vzponu in ne na spustu.

Kolesarje danes čaka 294 kilometrov trase in 2154 višinskih metrov. (vir: ProCyclingStats)

Slovenija s petimi predstavniki

Slovenija bo na italijanski dirki dobro zastopana. Med 175 kolesarji bomo lahko našli tudi pet naših rojakov, med katerimi sta dva tudi v ožjem krogu favoritov.

Omenili smo že Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča, ki bosta napadala zmago. Oba bosta imela celotno ekipo podrejeno sebi, a na enodnevnih preizkušnjah smo vajeni, da ekipe v zasedbo postavijo tudi “rezervo” v primeru, če se kapetanu zalomi.

Pri Bahrain Victoriousu bo to najverjetneje Pello Bilbao, tudi Fred Wright pa bi lahko na tovrstni trasi dosegel dober rezultat. Na drugi strani pri UAE Emiratesih v primeru težav Pogačarja največ stavijo na Tima Wellensa in Mattea Trentina.

V dresu UAE Emiratesov bo danes nastopil tudi Domen Novak, ki se je odlično navadil na novo ekipo in je bil ob Pogačarju že na Pariz-Nica. Tudi tokrat mu bo stal ob strani predvsem na vzponu Cipressa in Poggio.

Pesti bomo tokrat stiskali tudi za Jana Tratnika (Jumbo-Visma), ki pa najverjetneje ne bo dobil prostih rok. V svoji ekipi bo namreč imel Wouta van Aerta, ki bo alfa in omega Nizozemcev.

Tu je nato še Luka Mezgec (Jayco Alula). V zasedbi Avstralcev je težko izbrati resnega kapetana, še najbližje temu je Matteo Sobrero, ki pa mu zaključki, kot je današnji ne ustrezajo najbolj. V primeru, da se bo o zmagovalcu odločalo v šprintu pa bo prvi mož ekipe verjetno prav naš kolesar.

Prenos celotne dirke bo omogočen na kanalu Eurosport 2.

Prejšnji članekMehkeje ne gre: Po padcu pristal v gnoju
Naslednji članekMathieu van der Poel z raketnim pogonom na Poggio do zmage na Milano-San Remo