Spomenik Milano-San Remo se ne bo več začenjal v Milanu

Organizatorji prvega spomenika sezone Milano-San Remo so sporočili, da se italijanska dirka v prihodnje ne bo več začenjala v Milanu. Štart bo prestavljen v majhno mestece Abbiategrasso, približno 30 kilometrov od Milana.

Vse več pomembnih kolesarskih dirk zapušča metropole in seli svoje štarte v manjša mesteca. Zadnji so se za to potezo odločili pri RCS Sportu, kjer bodo štart Milano-San Rema prestavili na obrobje Milana.

Dirka bo še naprej nosila ime Milano-San Remo, čeprav dirka italijanske prestolnice mode ne bo več obiskala. A Abbiategrasso sodi v širšo okolico Milana, zaradi česar organizatorji ne želijo spreminjati zgodovinskega poimenovanja preizkušnja.

Trasa najdaljšega spomenika bo ostala enako dolga. Kolesarji bodo morali premagati 294 kilometrov, pri čemer se po približno 30 kilometrih vožnje pridružijo običajni trasi in do cilja nadaljujejo po poznanih cestah.

Zaključek dirke bo še vedno vseboval vzpona na Cipresso in Poggio. Slednji velja za odločilni klanec, kar se je pokazalo tudi lani, ko je na spustu svoje mojstrstvo pokazal Matej Mohorič in si privozil uspeh kariere.

Nova trasa Milano-san Rema. (vir: RCS Sport)

Razlog za selitev dirke iz Milana so vedno večje težave s policijo, ki ne more zagotoviti dovolj podpore za varen izhod dirke iz centra mesta. Vožnja iz mesteca Abbiategrasso bo zahtevala precej manj zapor cest, posledično pa tudi manj aktiviranih policistov.

Milano-San Remo ni prva večja dirka, ki je prestavila svoj štart v drugo, manj obljudeno mesto. Pred leti so to že storili organizatorji dirke Pariz-Roubaix, ki so štartno črto iz francoske prestolnice preselili v 80 kilometrov oddaljeni Compiegne.

V prihodnosti bo tovrstnih sprememb štartov še več, saj kolesarske dirke postajajo prevelik zalogaj za organizacijo v mestnih središčih. A večina dirk na srečo nima v svojem imenu poimenovanja štarta in cilja, zato si nekoliko lažje privošči premikanje štartne in tudi ciljne črte.  

Prejšnji članekMnožičen padec povzročil nevtralizacijo 2. etape dirke Etoile de Besseges
Naslednji članekVse je nared za svetovno prvenstvo v ciklokrosu