Madrid Challenge letos še etapo daljši

Ko se je leta 2015 rodila ženska dirka Madrid Challenge, ki se izvede v sklopu moške Vuelte, ji je bil namenjen le en dan. Z leti je pridobila še drugo etapo in tako uradno postala etapna dirka. Letošnja sezona pa prinaša novo spremembo, dirka bo trajala tri dni.

Letošnja dirka se bo začela 6. novembra, a ne v Madridu, pač pa v 70 kilometrov oddaljenem Toledu. Iz zgodovinsko bogatega mesta se bodo kolesarke podale proti Escalonji do katere vodi povsem ravna 83-kilometrska trasa.

Karavana se bo nato preselila na tradicionalno prizorišče dirke. Po ulicah Madrida bo najprej izpeljan najverjetneje odločilni posamični kronometer. Vožnja na čas je že v preteklih letih narekovala končne uvrstitve in tudi letos lahko pričakujemo, da bo temu tako. Sicer gre za kratko traso, dolga bo le 9,3 kilometra.

Zadnji dan je na sporedu etapa, ki je celoten dogodek sploh postavila na kolesarski zemljevid. Stokilometrski kriterij po ulicah Madrida bo karavano osemnajstkrat zavrtel v krogu, ki bo ob vsakem drugem prečkanju štartno-ciljne črte ponujal bonus sekund najhitrejšim trem kolesarkam.

V Španiji tudi slovenske predstavnice

Ker Madrid Challenge spada med dirke najvišjega ranga, se bodo na njem pojavile vse najboljše ženske ekipe. Med njih spada tudi Ale BTC Ljubljana, ki v ogenj pošilja dve Slovenki. V rumeno-oranžnem dresu bosta nastopali Eugenia Bujak in Urša Pintar.

V Španiji sicer pričakujemo kar nekaj zvenečih imen ženskega kolesarstva. Svojo zadnjo dirko v dresu Mitchelton-Scotta bo odpeljala Annemiek Van Vleuten, ki spada v najožji krog favoritinj. Visoko bosta skušali poseči tudi predstavnici Trek-Segafreda Ellen Van Dijk in Elisa Longo Borghini.

O prenosu in nagradah ne gre izgubljati besed

Organizatorji so že pred samo dirko prejeli nekaj kritik glede same dirke. Kljub razširitvi Madrid Challenga na tri dni bomo gledalci v neposrednem prenosu lahko videli le zadnji dan dirkanja, prva dva pa bosta izvedena izven vidnega polja javnosti.

Tudi nagradni sklad je smešno nizek. Čeprav kolesarstvo ne slovi kot bogat šport je nagrada 14 000 evrov za zmagovalko skoraj da ne žalitev. Predpisana nagrada je močno pod omejitvijo, ki jo postavlja mednarodna kolesarska zveza, zato se lahko zgodi, da bo dirka kmalu padla v nižji rang. Podobno se je letos že zgodilo največji ženski dirki Giru Rosi.

Prejšnji članekWellens dvignil kvoto zmag, favoriti preživeli miren zaključek
Naslednji članekPhilipsen najbolje opravil s kaosom v zaključku etape