Kdo je 25-letni Italijan, ki se je postavil ob bok najboljšim?

Pred včerajšnjo etapo so le redki lahko rekli, da vedo, kdo je Lorenzo Fortunato. Mladi Italijan je iz anonimnosti stopil na zahtevnem vzponu na Zoncolan, kjer si je privozil svojo šele prvo zmago med profesionalci.

Lorenzo Fortunato se je rodil v Castel de Brittu, mestecu v bližini Bologne. Kot športni navdušenec, ki izhaja iz športne družine, se je že kot otrok začel ukvarjati z različnimi športi. Sprva ga je, tako kot večino fantov, privlačil nogomet, kateremu je posvetil otroštvo.

Nato je spoznal, da žoga ni njegova prava ljubezen in vse bolj se je začel posvečati kolesarstvu. V mladinskih selekcijah je začel opozarjati nase in se pri 17. letih prebil do prve odmevnejše zmage na italijanski dirki Trofeo Guido Dorigo, kjer je četrto mesto takrat zasedel naš Domen Novak.

Pod italijansko zastavo je nastopal vse do leta 2016, ko ga je v svoje vrste kot vajenca vzela zasedba Tinkoff, ki je tedaj nastopala v World Tour razredu. Tam je Fortunato prvič prišel v stik z zvezdniškimi imeni, kot so Peter Sagan, Rafal Majka in Michael Valgren. Svoje zadnje leto v moštvu je tedaj preživljal tudi Alberto Contador, ki je tam prvič videl, kako talentiran je mladi Italijan.

Fortunato je nato nekaj let iskal svoje mesto pod soncem. Leta 2017 je vajensko vlogo opravljal pri Bardiani-CSFju, prvo profesionalno pogodbo pa leto kasneje podpisal z moštvom Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, ki ga danes poznamo pod imenom Vini Zabu.

Prvo profesionalno pogodbo mu je ponudilo moštvo, ki je danes znano pod imenom Vini Zabu. (vir: twitter)

Preskok med profesionalce ni bil lahek. V dveh letih, ki jih je preživel pri italijanskem moštvu, si odmevnejšega rezultata ni uspel privoziti, najvišje, kar je prišel na etapi ali v skupni razvrstitvi je bilo četrto mesto na Dirki po Albaniji.

Pred letošnjo sezono je Eolo-Kometa pridobila prokontinentalni status in želela temu primerno okrepiti ekipo. Alberto Contador, ki je s svojo fundacijo lastnik in direktor moštva, se je spomnil na mladeniča, ki je leta 2016 potrkal na vrata Tinkoffa. Nekaj dni kasneje je Fortunato podpisal pogodbo.

Eolo-Kometa je mlado moštvo, ki išče spregledane talente, ki bi lahko presenetili v konkurenčnem svetu kolesarstva. Včeraj se je potrdilo, da so ga v Fortunatu gotovo našli. Mladenič velja za vzdržljivega kolesarja, ki se zaradi svoje nizke telesne teže dobro znajde tudi na vzponih.

Za zmago na Zoncolanu je moral streti odpor Jana Tratnika. (vir: twitter)

Njegova zmaga na Zoncolanu ni zgolj naključje. V moštvu so verjeli, da mladeniču lahko uspe, če se priključi pravemu begu, ki ga glavnina ne bi lovila. Fortunato je v cilju povedal, da mu je Ivan Basso, ki poleg Contadorja vodi ekipo, pred etapo povedal, naj gre v beg in osvoji Zoncolan.

»Ivan me je zjutraj v ekipnem avtobusu potegnil na stran in mi rekel, naj grem v beg, se povzpnem na Zoncolan in zmagam. To sem tudi storil. Mislim, da je vame verjel bolj, kot sem jaz sam,« je bil iskren 25-letnik.

Zmaga na Zoncolanu je prvi uspeh Fortunata med profesionalci. Ni slabo, da se pod prvo zmago podpišeš prav na enem najbolj legendarnih in zahtevnih vzponov v svetu kolesarstva. Na njem so do sedaj zmagovala imena, kot so Gilberto Simoni, Ivan Basso, Igor Anton, Michael Rodgers in Chris Froome. Družba v kateri si zagotovo želiš biti.

Chapeau Lorenzo, chapeau!

Prejšnji članekAlberta Contadorja zaradi zmage Fortunata čaka 1600-kilometrska pot s kolesom
Naslednji članekSlovenski praznik v Goriških brdih dobil Victor Campenaerts