Francija zaprla vrata Vuelti, odpadel Tourmalet

Vse hujše virusne razmere v Evropi vplivajo na vse aspekte življenja in tudi kolesarjenje ni izjema. Francija se zapira pred tujimi državljani in na svojih tleh ne želi nobene kolesarske dirke. Posledično so organizatorji Vuelte primorani prečrtati prelaz Tourmalet, ki bi bil na sporedu v nedeljo.

Pred mesecem dni je bil 25. oktober sanjski dan za slehernega kolesarskega navdušenca. Na sporedu je bila klasika Paris-Roubaix, končala bi se Dirka po Italiji, Vuelta pa bi se povzpela na prelaz Tourmalet. Od tedaj so se zadeve dodobra spremenile. Paris-Roubaix je odpovedan, Tourmalet tudi, ostaja le zaključek Dirke po Italiji.

Kar bi morala biti ena zanimivejših etap na letošnji Vuelti bo tako videti povsem drugače. V celoti bo potekala na španskih tleh. Začela se bo, tako kot je bilo prvotno načrtovano, v mestecu Bareges, nato pa kmalu skrenila z originalne poti.

V 136 kilometrih bodo kolesarji premagali tri kategorizirane vzpone. Na vrhu zadnjega prvo kategoriziranega vzpona Aramon Formigal (14,6 km, povprečni naklon 4,6 odstotka) se bo etapa tudi končala. Skupno kolesarje čaka 3000 višinskih metrov.

Profil nove trase šeste etape. vir: twitter

Organizatorji obljubljajo, da bomo gledalci deležni spektakla tudi na prenovljeni trasi. Kljub temu da to verjetno drži, ima Tourmalet med kolesarskimi navdušenci poseben status. Klanec, ki je sicer večkrat vključen na Dirko po Franciji, je ustoličil že številne junake, ki so kasneje krojili sam vrh svetovnega kolesarstva.

V letošnji sezoni smo vajeni sprememb. Praktično iz dneva v dan se spreminja kolesar dirk ali pa etape Grand Tourov. Sezona se počasi bliža koncu in zdi se, da smo glavni del sprememb že doživeli, a v zraku visi še ena, ki bi odločilno vplivala tudi na slovenske kolesarje in športne navdušence. Vuelta je namreč lahko vsak trenutek odpovedana, saj so zdravstvene razmere v Španiji izjemno slabe. Tako lahko le upamo, da se španski krog pripelje do Madrida.

Prejšnji članekDan Martin zmanjšal zaostanek, Roglič drugi
Naslednji članekO’Connor s pogumnimi begi do prestopa v novo moštvo